92-Gruppen har interviewet de politiske partiers ordførere op til folketingsvalget. Det følgende er Venstres ord.
Af Jakob Ellemann-Jensen, MF, udviklingsordfører
Hvor stor skal Danmarks udviklingsbistand være, hvad skal den fokusere på og skal den danske klimabistand være ny og additionel – i den forstand, at midlerne ikke tages fra eksisterende udviklingsbistandsbudgetter?
Den danske udviklingsbistand er i dag for dyr, den er ikke fokuseret nok på at varetage Danmarks interesser i Afrika og så stiller vi ikke høje nok krav til modtagerlandene. Venstre foreslår et niveau på udviklingsbistanden på 0,7 pct. af BNI, som er FN’s officielle målsætning for industrilande. Men vi skal ikke ud og lukke projekter. Hvert år er der en pulje på ca. 4. mia. kr., som skal fordeles på ny. Det er fra den pulje, at vi skal spare. Udviklingsbistand skal ikke være en isoleret disciplin, men bør være en integreret del af Danmarks udenrigs-, handels- og sikkerhedspolitik.
Skal Danmark være foregangsland i forbindelse med implementeringen af de nye globale bæredygtighedsmål, der vedtages i FN til september – og herunder have en national handlingsplan for dette, og for omstillingen i Danmark?
Målene er kun midlertidige forslag, det endelig resultat kommer først til FN’s generalforsamling. Men Venstre bakker overordnet op om post-2015-målene. Bæredygtige udviklingsmål er bestemt noget, som man skal efterstræbe. De foreløbige forslag handler bl.a. om at sikre bæredygtigt adgang til vand, sikre kvalitetsuddannelse og opnå ligestilling og styrke kvinder og pigers position i samfundet. Sådanne mål flugter med, at vi i Venstre vil lave et frihedsprincip som rettesnor for dansk udviklingspolitik. Et frihedsprincip hvor basale frihedsrettigheder skal være en integreret del af udviklingsbistanden. Hvis kravene ikke opfyldes, kan der som udgangspunkt ikke gennemføres nye initiativer i det pågældende land.
Kilde: 92-Gruppens Nyhedsbrev juni 2015