Penge i finanslovsforliget til NGOer, der vil informere om klimaproblemer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er i finanslovsforliget for 2009 nået til enighed om at afsætte 27 mio. kr. i 2008 og 2009 “inden for rammerne af den danske udviklingsbistand til yderligere civilsamfundsinitiativer og NGOer med relation til klimakonferencen” i København i december 2009.

Det fremgår af forligsteksten, som mandag aften blev lagt ud på Dansk Folkepartis hjemmeside.

Det betyder, at der bliver ganske mange penge til at informere om klimaproblemer i tiden frem til det store sammentræde om et år.

Det hedder, at “regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er enige om at støtte initiativer i civilsamfundet, der understøtter det danske værtskab og forhandlingsforløbet i forbindelse med klimakonferencen og fremmer en bredspektret debat i forbindelse hermed. Dette ligger ud over den aktivitet, som Klimakonsortiet står for”.

NGO-aktiviteter

“Der kan bl.a. ydes tilskud til NGO-aktiviteter, herunder f.eks. etablering og drift af et klimasekretariat for civilsamfundet. Der øremærkes i alt 11 mio. kr. fordelt over 2008 og 2009 til støtte af initiativer i civilsamfundet med relation til COP15, som ikke vedrører udviklingsbistanden. Udgiften afholdes af Finansministeriets særlige reserve til klimakonferencen”.

Hertil kommer de ovenfor nævnte 27 mio. kr., som tages fra u-landsbistanden

Anden projektstøtte (til Lomborgs center)

Der ydes støtte til et projekt under Copenhagen Consensus Center, der har til formål at belyse mulige løsninger på klimaudfordringerne forud for klimakonferencen.

Projektet sigter på at belyse fordele og omkostninger ved forskellige mulige løsningsmodeller i forbindelse med en international klimaaftale. Der afsættes 5 mio. kr. i 2009 til støtte af projektet under Copenhagen Consensus Center.

Klimapulje

Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil styrke klimaindsatsen i udviklingslandene og er derfor enige om, at klimapuljen indenfor udviklingsbistanden skal øges til 200 mio. kr. i 2009.

Klimapuljen bruges til at finansiere bidrag til aktiviteter, der skal bistå ikke mindst verdens fattigste lande med at begrænse og tilpasse sig menneskeskabte klimaforandringer, hedder det.

Dermed står det fast, at klimapuljen til at bekæmpe u-landenes klimaproblemer tages fra bistanden til selvsamme lande – hvorefter disse lande reelt kommer til at betale indsatsen, idet midlerne blot omfordeles.