Pernille Fenger og de unge mødre

Forfatter billede

Cand.phil. Pernille Fenger, chef for FN’s Befolkningsfonds nordiske kontor i København, fylder 50 søndag d. 19. januar 2014.

Det var ikke oplagt for den unge historiker fra Københavns Universitet, at hun skulle blive en engageret og utrættelig fortaler kvinders og ikke mindst unge pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.

Men sådan blev det, og i dag er ingen i tvivl om, at UNFPA´s chef for de nordiske lande ikke kun er en topprofessionel leder men har hjertet med i sit arbejde.

Hun bliver oprigtigt oprørt, når hun oplever mødre på 13-14 år, der har fået deres liv ødelagt af fistula, og hun har i kronikker og foredrag gang på gang understreget, at den ekstreme ulighed i verden er helt uacceptabel.

Skal vi bare se til, at en kvindes muligheder for at overleve en fødsel og et nyfødt barns chancer i livet er afhængige af, hvor i verden det bliver født, spørger hun retorisk. Svaret er: Alle mødre og børn har ret til et værdigt liv.

Gennem sit arbejde i UNFPA, der bl.a. fokus på at forbedre unges og kvinder liv og hvis mål er at sikre alle adgang til seksuel og reproduktiv sundhed og mindske mødredødelighed, håber Pernille Fenger at kunne være med til at gøre en forskel.

Ikke sådan, at hun stiller sig i første række med en megafon og bekendtgør, at nu MÅ der gøres noget for at mindske mødredødeligheden, sikre også de fattigste adgang til sundhedsfaciliteter og forbyde børneægteskaber.

Kvinders rettigheder først og sidst

Pernille Fenger kan bedst lide at operere i kulissen, trække i trådene og få tingene gjort. Rampelyset overlader hun helst til andre.

Hun kom til UNFPA i 2009 fra udenrigsministeriet, hvor hun i godt tre år var ansvarlig for bl.a. Danmarks multilaterale bistand til kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.

Inden da havde hendes karriere været centreret omkring miljø, idet hun havde arbejdet for ILO og for IISD (Institute for Sustainable Development) i Geneve og for Miljøministeriet i Bangkok og København.

Men også i miljøarbejdet havde Pernille Fenger sit eget fokus på ligestilling og kvinders rettigheder, og det vil hun formentligt altid have.

Når hun sidder i sit kontor i FN-byen er drivkraften hendes indignation. Verden skal blive anderledes. Alle små børn skal have en chance og de unge skal have en mulighed for at ændre deres liv til det bedre.

Tre mærkesager

Hver dag føder ca. 20.000 piger under 18 år.

Det svarer til, at der hvert år er 7,3 millioner unge piger, der bliver mødre. To millioner af disse piger er 14 år eller yngre. 95 procent af dem bor i udviklingslande, og 70.000 overlever ikke graviditet og fødsel.

“Vi ved, at det generelt er piger fra de fattigste familier, som bliver tidligt gravide. Det er de piger, der har dårligst mulighed for at blive i skole, og som er i størst risiko for at blive gift tidligt. 90 procent af de teenagepiger, der bliver mødre, er gift”, sagde Pernille Fenger i forbindelse med lanceringen af “State of World Population Report” 2013 fra UNFPA.

For hende er investering i svangerskabspleje og adgang til sundhedssystemer for gravide vejen frem, og i en fødselsdagssnak med U-landsnyt.dk peger hun især tre mærkesager nemlig fistula, omskæring og børneægteskaber. De prioriteres af UNFPA og hende.

Hvad er fistula? Se
http://msf.dk/artikler/medicinsk-leksikon/vesico-vaginal-fistula