Den danske militære indsats i Irak og Afghanistan har decideret fejlet, når det gælder genopbygning og sikkerhed, og der er ikke skabt de forbedringer for lokalbefolkningen, som er helt nødvendige for at sikre opbakning til en central regering.
Det siger en af Danmarks førende forskere i international terrorisme og nykåret PET-chef, Anja Dalgaard-Nielsen, til Amnesty Internationals medlemsblad.
– Da de danske styrker forlod Irak i efteråret, havde man ikke opnået det overordnede mål om at skabe demokrati og sikkerhed. I dag er det konkurrerende shiamuslimske militser, der sidder på magten i Basra og det sydlige Irak. Nogle af dem er endda særdeles ortodokse, og det lover ikke godt for de moderate kræfter, der ønsker et demokratisk Irak, siger Anja Dalgaard-Nielsen.
Den 1. februar tiltrådte hun jobbet som chef for afdelingen for forebyggende sikkerhed hos Politiets Efterretningstjeneste.
Anja Dalgaard-Nielsen hæfter sig desuden ved, at styrkerne fokuserer så meget på at beskytte sig selv mod angreb, at det går kraftigt ud over ressourcerne til genopbygning og demokratiudvikling. Samtidig skifter genopbygningen fokus hvert halve år, når et nyt hold danske soldater sendes af sted.
Officerer fra forsvaret har tidligere efterlyst en overordnet plan for dansk genopbygningsarbejde i Irak og Afghanistan.