Pind afviser kritik af Verdensbankens store uddannelsesprogram i u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Søren Pind (V) afviser kritik fra flere sider – herunder en rapport fra FN-organisationen UNESCO – af Verdensbankens såkaldte Fast Track Initiativ (FTI) for bedre uddannelse i verdens u-lande.

I et indlæg i dagbladet Politiken den 4. april skriver ministeren bl.a., at “det virker som en verdensfjern og gammeldags vurdering, der bygger på ideologi og ikke fakta, at Verdensbanken skulle være en institution, der dræber uddannelsessystemer i Afrika”.

Og videre: “Danmark har i en række af vore partnerlande et glimrende samarbejde med banken indenfor uddannelse, hvor den støtter præcis de samme uddannelsesplaner, som vi gør”

Pind slår fast, at “Danmark ikke vil trække sig ud af alle bilaterale uddannelsesprogrammer (som forestås af bl.a. danske NGOer). Imidlertid har jeg svært ved at forstå, hvorfor vi fra dansk side skal støtte det samme uddannelsesprogram med både bilaterale penge og FTI-penge i 5 lande, som vi gør i dag”.

Kritikken af FTI-programmet går for det første på, at programmet aldrig har fået de penge, de rige lande i sin lovede, for det andet, at godkendelsen af ansøgninger og udbetaling af midler går alt for langsomt på grund af bureaukrati i Verdensbanken og for det tredje, at modtagerlandene angiveligt ikke har megen indflydelse på, hvordan pengene bruges

Lederen af det afrikanske uddannelsesnetværk Ancefa, Gorgui Sow, fra Senegal, har udtalt til Politiken, at afrikanerne ligefrem kalder programmet for Slow Track – den langsomme vej til uddannelse.