Vi skal investere os ud af fattigdom, vil udenrigsminister Kristian Jensen (V) slå fast med syvtommersøm, når han på fredag går på talerstolen på Christiansborg.
Det gør han ved konferencen om FN’s 17 nye verdensmål, der bliver vedtaget senere på måneden, og som frem til 2030 skal sætte retningen for fremtidens globale udvikling.
92-gruppen og Globalt Fokus står bag konferencen på Christiansborg, men løfter i deres seneste nyhedsbrev sløret for, hvordan oplægsholderne mener, at de nye mål kan lede til global bæredygtig udvikling samt hvad Danmarks rolle og prioriteter bør være.
”De nye verdensmål kræver, at vi ser udviklingssamarbejdet i et nyt lys: som en investering i udvikling, fremfor passiv bistand,” skriver Kristian Jensen i sit oplæg.
”For det første skal vi aktivt bruge udviklingssamarbejdet som en løftestang til at fremme flere private investeringer i udviklingslandene. Vi kan ganske simpelt ikke løse udviklingslandenes udfordringer, hvis ikke vi får den private sektor meget mere med. Vi skal have danske kompetencer endnu mere i spil ude i verden – også til gavn for Danmark,” mener udenrigsministeren.
”For det andet skal vi understøtte udviklingslandenes egen investering i udvikling ved at støtte opbygning af effektive og fair rets- og skattesystemer. Og for det tredje skal vi inddrage landene yderligere i international handel og øget regional integration med henblik på vækst og fattigdomsbekæmpelse.”
Planer for at nå mål er afgørende
Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach, som i dag er undergeneralsekretær og leder af FN’s økonomiske kommission for Europa (UNECE), understreger i sit oplæg forud for konferencen, at det er helt afgørende, at de mange verdensledere ikke kun kommer til FN’s generalforsamling for at vedtage et sæt af mål.
”De skal også ankomme med over 150 planer for hvordan vi når målene. 15 år er ikke lang tid, og de mål verdens ledere sætter, er ekstremt ambitiøse. Der hviler et stort ansvar på os alle,” siger han.
”Vi kan med de nye mål blive den første generation der kan udrydde den ekstreme fattigdom. Lykkes det, vil det være en enestående historisk succes. Og vi er den sidste generation med muligheden for at stoppe klimaforandringerne. Lykkes det ikke, vil det være en kolossal historisk fejltagelse.”
Jan Søndergaard fra Greenpeace stiller spørgsmålstegn ved, om forslaget til nye verdensmål for bæredygtig udvikling er det rigtige og det tilstrækkelige svar på de omfattende problemer inden for miljø og klima.
”Om ikke tilstrækkelige – så er de nye verdensmål et godt afsæt for, at alle lande radikalt må ændre politikker til fordel for mennesker og planeten, hvis de tager den nye ”to do” listes forpligtelser og angivne tidsfrister alvorligt,” siger Jan Søndergaard.
”Danmark skal måles på politisk vilje”
På fredagens konference er flere andre danske ngo’er også inviteret til at fortælle om deres syn på de nye verdensmål, herunder Mellemfolkeligt Samvirke.
Forkvinde Helle Munk Ravnborg påpeger i sit oplæg forud for konferencen, at finansiering til at løse de globale kriser, verden står over for, er fuldstændigt afgørende.
”En omorganisering af det nuværende økonomiske system er bydende nødvendig. Den globale økonomiske udvikling har bragt nogle dele af verden stor velstand, men samtidig ført til ekstrem ulighed, overforbrug af naturressourcer, og betydet, at den miljømæssige og menneskelige regning ikke er blevet betalt,” skriver hun og tilføjer:
”Danmark skal måles på, om vi formår at skabe den politiske vilje til at ændre de internationale strukturer for skat og andre pengestrømme, så investeringer der reelt bidrager til at skabe bæredygtig udvikling fremmes, mens de investeringer, der skader bæredygtig udvikling afvikles.”
Debat med nye ministre
Konferencen, der i forvejen er udsolgt, er en af de første muligheder for at diskutere den nye globale udviklingsdagsorden, efter det nye folketing er kommet på plads.
Deltagerne får mulighed for at høre, hvad de forskellige partier og to ministre – foruden udenrigsminister Kristian Jensen deltager også miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) – forventer af fremtidens arbejde med de nye verdensmål.
De 17 nye FN mål for global bæredygtig udvikling bliver et vigtigt udgangspunktet for den globale udvikling de næste femten år og vedtages endeligt med et stærkt dansk islæt af FN’s generalforsamling den 24. – 27. september 2015 i New York. Her vil Mogens Lykketoft sidde som formand for FN’s generalforsamling, når alle verdens lande skal vedtage de nye globale mål.