De danske civilsamfundsorganisationer vil også i år kunne søge Danida-støtte til såkaldte engagementsprojekter. Den Engagementspulje, som tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn opfandt, fortsætter nemlig i år. Det fortæller Udenrigsministeriet i et skriftligt svar til Globalnyt. Her fremgår det også, at det bliver Civilsamfund i Udvikling (CISU), der skal forvalte puljen, som det også var tilfældet sidste år.
Hvor mange penge, puljen kommer til at råde over, er endnu ikke annonceret, men et godt gæt er de 20 millioner kroner, der på finansloven for 2021 er afsat til formålet. Engagementspuljen fordelte et tilsvarende beløb i 2020, hvor der kunne søges om op til 1,5 millioner kroner i to store runder. Derudover kunne der løbende søges om op til 100.000 kroner til mindre indsatser.
CISU præsenterede mandag den 29. marts nyheden på sin hjemmeside. Her blev det samtidig annonceret, at der som udgangspunkt vil gælde samme retningslinjer i år som sidste år, men at der kan ske småjusteringer efter en høringsrunde på en uge fra 6. april.
De endelige retningslinjer annonceres 21. april, og ansøgningsfristen til 1. runde bliver 19. maj, så potentielle ansøgere kan allerede nu godt begynde at tænke kreative tanker. Hvis det går som sidste år, bliver der nemlig rift om puljens midler. Ansøgerne kan forvente svar den 30. juni. Det fremgår ikke på CISUs hjemmeside, om der bliver en ansøgningsrunde mere i efteråret, som det var tilfældet sidste år.
Populær pulje fra starten
Selv om der sidste år kun gik lidt over en måned, fra CISU i april annoncerede den første ansøgningsrunde til den helt nye pulje, til ansøgningsfristen udløb den 27. maj, nåede der at komme hele 41 ansøgninger på i alt 39 millioner kroner. Mere end halvdelen af ansøgninger, nemlig 24, blev vurderet støtteværdige, men kun 14 af dem fik bevilget støtte på tilsammen 13 millioner kroner. Det betød med andre ord, at 11 støtteværdige ansøgninger måtte afvises.
I anden og sidste ansøgningsrunde i september forsøgte endnu flere sig. Her kom der 47 ansøgninger på i alt 44 millioner kroner, og her fik kun otte ansøgere meddelt tilsagn om støtte på i alt 8 millioner kroner, mens hele 17 indsatser på i alt 18 millioner kroner, der blev vurderet støtteværdige, fik afslag, fordi puljen var ved at være tom. Herudover fik 20 ansøgere tilsagn om støtte på op til 100.000 kroner, fra puljen åbnede, til kassen var helt tom i februar i år. Alt i alt nåede puljen altså det første år at støtte 44 indsatser.
Flest store og enkelte små ansøgere
Listen over organisationer, der fik bevilget støtte til engagementsindsatser, tæller mange af de store og kendte i udviklingsmiljøet som Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, CARE Danmark og Operation Dagsværk. Men der er også mindre organisationer som FANT (Football for a New Tomorrow), Ingeniører Uden Grænser og Ubumi Prisons Initiative. Den fulde liste med korte beskrivelser af indsatserne kan ses på CISUs hjemmeside.
Prehns opfindelse
Udenrigsministeriets fokus på at engagere danskerne i udviklingssamarbejde tog for alvor fart under udviklingsminister Rasmus Prehn, der lige fra sin tiltræden som minister i juni 2019 lagde vægt på, at han ville skabe mere ’begejstring’ blandt danskerne omkring udviklingssamarbejdet.
På et møde med CISU i december 2019 annoncerede Rasmus Prehn så, at han havde sat 20 millioner kroner af til det, han kaldte et ’begejstringsprojekt’. Pengene kom fra ubrugte udviklingsmidler fra 2019 og kunne altså bruges i 2020. Prehn annoncererede samtidig, at ordningen skulle forvaltes af CISU i 2020 og målrettes civilsamfundsorganisationer og andre aktører.
I august 2020, mens Rasmus Prehn stadig var udviklingsminister, kom regeringens finanslovsudspil for 2021 så, og her var der som nævnt afsat 20 millioner kroner til formålet. Men det er altså først nu, at der kommer en egentlig udmelding om, at puljen rent faktisk videreføres.