Danmark i Afghanistan
Afghanistan har i de seneste år været blandt de største modtagere af dansk udviklingsbistand.
Mellem 2013-2016 udbetalte Danmark cirka 500 millioner kroner årligt.
Danmark har siden 2001 givet udviklingsbistand til Afghanistan, hvor der har været særlig fokus på at støtte landets sikkerhed og stabilitet. I dag går de danske midler til generel udvikling inden for blandt andet økonomisk udvikling, styrkelsen af demokrati og menneskerettigheder og uddannelse.
Danmark deltog også i USA’s krig i Afghanistan. I en opgørelse fra Forsvarsministeriet, sidst opdateret 20. august 2019, fremgår det, at 44 danskere har mistet livet, mens 214 er blevet såret.
Kilder: Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet
Fem måneder efter præsidentvalget har den afghanske valgkommission omsider sat navn på vinderen. Det bliver et genvalg af Ashraf Ghani, der fik lidt over halvdelen af stemmerne, mens hans nærmeste konkurrent, Abdullah Abdullah, måtte nøjes med knap 40 procent. Det skriver flere medier.
De to konkurrenter har siden valget 2014 siddet i en såkaldt ”enhedsregering”, som USA etablerede som følge af anklager om valgsvindel og korruption. Abdullah, der således har fungeret som landets næstkommanderende i en til formålet oprettet stilling, har denne gang nægtet at anerkende resultatet, udråbt sig selv som vinder og sagt, at han vil danne sin egen regering.
Fusk og forsinkelse
Det afghanske præsidentvalg fandt sted 28. september og var omgærdet af et utal af problemer.
Beskyldninger om valgfusk, fjendtlige valgtilforordnede og tekniske problemer med de biometriske identifikationssystemer, der netop skulle forhindre svindel.
Derudover dukkede ikke engang 2 millioner ud af de 9,6 millioner registrerede vælgere op ved stemmeurnerne. Ifølge BBC var det den laveste stemmeprocent, siden den amerikanske invasion af landet i 2001, som satte Taliban fra magten.
Taliban har også udtalt sig kritisk om valgresultatet, som bevægelsen i en udtalelse kalder ”bedrageri”.
Uenighed bringer fredsforhandlinger i fare
Fredsforhandlingerne mellem USA og Taliban er netop nu nået til et kritisk punkt, hvor en endelig aftale, der kan afslutte den årtier lange krig, skal på bordet 29. februar.
Iagttagere frygter, at splittelsen mellem landets politiske elite, som Abdullahs reaktion på valgresultaterne er et tegn på, kan medføre, at aftalen falder på gulvet.
”Aftalen skulle blive indledningen på en dialog mellem Taliban og andre afghanere. Er den afghanske politiske klasse i stand til at enes om et hold eller en forhandlingsstrategi, hvis de er låst fast i en kamp om, hvem der sidder i præsidentpaladset?” spekulerer Kate Clark, vicedirektør for Afghanistan Analysts Network, i en artikel på The Guardian.
I en tale til tilhængere efter offentliggørelsen af resultaterne, understregede Ghani vigtigheden af at komme igennem med fredsforhandlingerne og rækker hånden ud til Abdullahs fløj.
”Det er tid til at forene Afghanistan,” sagde han.