Den midlertidige præsident for Den Centralafrikanske Republik gik fredag af. Hans tilbagetræden har været et krav fra mange af landets kristne. Det er endnu uvist, hvad begivenheden kommer til at betyde for situationen i landet.
Den Centralafrikanske Republiks (CAR) midlertidige præsident, Michel Djotodia, og hans premierminister Nicolas Tiengaye trådte fredag tilbage under et regionalt topmøde om konflikten i landet. Mødet blev afholdt i nabolandet Tchad. Det skriver BBC.
Oplysningen fik tusinder på gaden i Den Centralafrikanske Republiks hovedstad Bangui. Ifølge BBC fejrede de fleste præsidentens afgang. Det var hovedsagligt kristne, der gik på gaden mens den muslimske del af befolkningen så ud til at holde sig hjemme.
Kristent flertal
Flertallet af landets befolkning er kristne. Der findes dog forskellige tal for, hvor stort dette flertal er. Nogle steder fremgår det at 80 procent af befolkningen er kristen mens ti procent er muslimsk. Andre steder fremgår det at omkring halvdelen er kristne mens godt en tredjedel er muslimsk. Den resterende del af befolkningen tilhører forskellige traditionelle lokale religioner.
Michel Djotodia var Den Centralafrikanske Republiks første muslimske præsident. Han tiltog sig magten i landet i marts 2013, da den muslimske Selaka-bevægelse jog den daværende præsident Francois Bozize på flugt.
Måneden efter, i april, blev Michel Djotodia anerkendt som overgangs-præsident af et nationalt overgangsråd, der var blevet til som del af en fredsaftale. Efter planen skal der være valg i slutningen af 2014.
Opløste Selaka-bevægelsen
I september 2013 opløste Michel Djotodia officielt Selaka-bevægelsen men medlemmerne har i vidt omfang ignoreret dette.
Som et modsvar til Selaka-bevægelsen har medlemmer af den kristne befolkning dannet militster – såkaldte anti-balaka-grupper. Anti-balaka betyder anti-machete på det lokale sprog.
Siden da er omkring en femtedel af landets befolkning flygtet på grund af kampe mellem anti-balaka-grupperne og Selaka-grupperne. Mange civile er også blevet dræbt i hævnangreb af begge grupper. Situationen har fået flere til at advare om, at et folkemord kunne være på vej.
I december godkendte FNs sikkerhedsråd at der blev indsat en afrikansk fredsstyrke i landet – en styrke der bakkes op af franske soldater. Den afrikanske styrke består pt. af 4.000 mand mens den franske styrke består af 1.600 mand.
Efter præsidentens afgang er alle medlemmerne af landets overgangsparlament blevet fløjet til Tchad for at tage stilling til, hvem der skal lede landet nu.