Søndag morgen blev den katolske pater, Evaristus Mushi, myrdet, da han var på vej for at lede en gudstjeneste i Mtoni, 10 km nord for hovedbyen Stonetown på Zanzibar. Det fortæller Daniel Nygaard Madsen, der er udsendt af Danmission for at udføre dialogarbejde på stedet.
Præsten, der har tjent på ø-gruppen i Det Indiske Ocean i mere end 30 år, kom kørende i sin bil, da ukendte gerningsmænd fik ham til at standse. Derpå skød de ham i hovedet og forlod gerningsstedet. Mushi døde, inden han nåede hospitalet, skriver Danmission i en pressemeddelelse tirsdag.
Attentatet minder meget om et skudangreb på Father Ambros, en anden katolsk præst. Han blev d. 25. december i fjor angrebet udenfor sit hjem.
Mordet på Evaristus Mushi ses som led i en konflikt, der særligt det seneste år har påvirket forholdet mellem muslimer og kristne på Zanzibar.
I november blev den muslimske muftis general-sekretær angrebet med syre, og i december blev Father Ambros skudt to gange uden for sit hjem.
”Folk her er chokerede over, at de sidste måneders personangreb nu har kostet et liv. Men det er ikke kun de kristne, der sørger. Father Mushi var en meget afholdt mand og havde mange muslimske venner”, siger Daniel Nygaard Madsen.
“Jeg har ikke kun modtaget mange opkald og sms’er fra kristne, men også fra muslimer der kondolerer og fordømmer det, der er sket. Det er på tide, at den store tavse flertal, som er imod disse angreb, står frem og viser deres sympati med ofrene,” fortsætter Nygaard Madsen.
Han har siden 2010 sammen med sin kone Hannah og deres to børn været udsendt af Danmission til ø-gruppen.
Her arbejder de netop med at skabe dialog mellem muslimer og kristne.
Både religiøs og politisk konflikt
Konflikten er en kompleks størrelse, vurderer den danske udsendte. For den er ikke udelukkende religiøs, men også politisk.
Tanzania, som består af ø-gruppen Zanzibar og Tanganyika på fastlandet, er ved at revidere sin grundlov. Det bringer mange ømtålelige spørgsmål op til overfladen, og mange på Zanzibar mener, at selve unionen er til diskussion.
Andre elementer i konflikten er fattigdom, mangel på uddannelse og korruption.
”Det er uhyggeligt, at den fysiske vold har ændret karakter til at være langt mere målrettet enkeltpersoner. Vi har ingen grund til at føle os personligt truede, men er nok lidt ekstra forsigtige med, hvem vi lukker ind ad porten, og hvordan vi færdes på øen og i byen,” uddyber Daniel Nygaard Madsen.
Ifølge nyhedssitet Daily News Tanzania afhører det lokale politi tre personer i forbindelse med mordet.
Præsident fordømmer
Tanzanias præsident, Jakaya Kikwete, har offentligt taget skarpt afstand fra mordet og appellerer til, at kristne – og offentligheden i det hele taget – bevarer roen, mens politiet gennemfører sin efterforskning af sagen.
”Ingen har endnu taget ansvar for drabet, så det er for tidligt at sige noget om, hvem der står bag. Men beskyldningerne flyver rundt på de sociale medier, og det skaber blot mere utryghed og vrede. Så det er vigtigt, at regeringen gør alvor af løftet om en grundig efterforskning denne gang,” anfører Nygaard Madsen.
”Behovet for at bygge relationer på tværs af religiøse skel bliver større og større i takt med, at hele landet i stigende grad polariseres mellem kristne og muslimer”.
“Den synlige del – at sætte ild til kirker, smadre biler og butikker og chikanere kristne – er kun en meget lille del af konflikten. Danmissions rolle er for mig at se at støtte vore samarbejdspartnere og særligt de religiøse ledere til at trække de underliggende problemstillinger frem i lyset”, konkluderer han.
Ca. 60 procent af Tanzanias næsten 45 millioner indbyggere (2012) er kristne, og den katolske kirke er den største. Den nu afdøde landsfader, Julius Nyerere (1922-1999), var hengiven katolik og gik til messe, så tit han kunne.
På Zanzibar er styrkeforholdet mellem religionerne helt anderledes – omkring 97 procent er muslimer.
Baggrund
Danmissions to udsendte på Zanzibar, Hannah Birgitte Nygaard Nielsen og Daniel Nygaard Madsen, arbejder for dialog og fred mellem kristne og muslimer. Bl.a. gennem syskolen ”Upendo”, et dialogcenter og gennem interreligiøse komitéer.
* Zanzibar og Tanganyika indgik i 1964 i en union kaldet Tanzania.
* Zanzibar har delvist selvstyre med eget parlament og præsident, men den radikale muslimsk-nationalistiske bevægelse Uamsho kræver folkeafstemning om løsrivelse fra Tanzania.
* Zanzibar består af en del småøer samt de to hoved-øer, den sydlige Unguja (uofficielt ofte betegnet som Zanzibar) som måler 1.658 km² og, den nordlige Pemba på 984 km². Der bor ca. 1 mio. på øerne.
* Hovedstad og økonomisk centrum er Zanzibar Town, med den verdensberømte gamle bydel Stone Town på øen Unguja. Hovedbyen på Pemba er Chacke Chacke.
Yderligere oplysninger hos:
Daniel Nygaard Madsen e-mail:
[email protected] og mobil: +25 57 74 77 40 85
Presseansvarlig Tove Lind Iversen e-mail:
[email protected] og direkte tlf. 41 99 93 26