Overlæge Jesper Sylvest, Frederiksberg, som er aktiv i den danske NGO Global Medical Aid (GMA), fylder 70 torsdag d. 12. juni 2014.
Fødselaren har haft en fremtrædende rolle indenfor sit speciale, reumatologi, og var bl.a. som formand for det videnskabelige selskab med til at præge indholdet af reumatologien, der rummer gigt, ryglidelser, bindevævssygdomme og genoptræning, da specialet blev dannet i Danmark for 30 år siden.
Jesper Sylvest tog lægevidenskabelig embedseksamen i 1970 fra Københavns Universitet og blev ansat som overlæge på Rigshospitalet, 36 år gammel.
Han oparbejdede stor erfaring i de nyeste behandlingsmetoder, bl.a. indenfor inflammatoriske led- og bindevævssygdomme.
Han sluttede sin tjenestemandskarriere for seks år siden som leder af Frederiksberg Hospitals reumatologiske, neurologiske og geriatriske afdeling efter 37 års tjeneste i det offentlige.
Hans kompetencer indenfor både det lægefaglige og administrative område er også blevet brugt ved etablering af et center for rygmarvsskader under krigen mellem Iran og Irak (1980-88) og han arbejdede et år som centrets lægelige og administrative leder i Bagdad.
Praktisk hjælp til u-landene
Det fører frem til det u-landsarbejde, Jesper Sylvest står midt i som næstformand (vice president) for den danske bistandsforening “Global Medical Aid” (GMA) siden i fjor.
GMA blev stiftet af advokat Hans-Frederik Dydensborg i 2010 og konceptet bag ideen er enkelt: Brugbar medicin og funktionsdygtigt udstyr samles ind til fordel for fattige lande – se også http://www.globalmedicalaid.com
Det er doneret til Afghanistan, Albanien, Benin, Burkina Faso, Burundi, Cambodia, Nepal, Somaliland og Sri Lanka i samarbejde med de pågældende landes sundhedsministerier og /eller internationale organisationer.
GMA har fået støtte fra Danida i form af tilskud til fragten til de enkelte lande, ligesom Mærsks store containerrederi har været yderst behjælpelig.
Og kilden til initiativet er uudtømmelig: Hver dag bliver der i Danmark destrueret over to tons medicin, hvoraf langt det meste stadig er fuldt anvendeligt.
Samtidig bliver der på de danske sygehuse kasseret funktionsdygtigt hospitalsudstyr for flere millioner kroner hvert år, fordi der udvikles ny teknologi og man løbende skifter ”forældede apparater” ud med nyere udstyr.
Det er her GMA, Dydensborg og Sylvest sætter ind og lader udstyret få nyt liv til gavn for de som regel nedslidte sundhedsvæsener i de fattige nationer. Leverancer til en værdi af næsten 100 mio. kr. er det blevet til frem til i år.
Mere om GMA og Hans-Frederik Dydensborg på http://aaretshelt.dk/nominerede2012/default.asp?cid=153711