Ophavskvinden til et bemærkelsesværdigt biblioteksprojekt for slumbørn i Chile, pensioneret lærer og cand.phil. i spansk Anne Hansen, København, fylder 80 onsdag d. 4. juni 2014.
Fødselarens arbejde for fattige børn i slumområder startede oprindeligt som et æseldrevent bibliotek i den store havneby Valparaíso, da hun arbejdede på en skole i Chile tilbage i 1960erne.
Med en koklokke og et æsel gik hun gennem slumkvartererne, og når børnene kom ud, bredte hun et tæppe ud og satte sig ned og læste højt af skandinaviske børnebøger, som hun selv havde oversat til spansk.
Anne Hansen havde nemlig lagt mærke til, at der ikke var tradition for at skrive og udgive børnebøger i Chile – endsige billedbøger for børn.
De få børnebøger, der fandtes på markedet, var dyre, og der var få offentlige biblioteker med en børneafdeling. Hos den fattige del af befolkningen havde børn og deres forældre derfor ingen børnebøger.
Spontan idé
En dag blev ideen om at åbne et børnebibliotek spontant født, og i 1997 var Anne Hansen med til at åbne det første i La Legua, et slumkvarter i Chiles hovedstad, Santiago.
I marts 2001 åbnede hun og en flok frivillige det andet børnebibliotek i Santiagos havneby Valparaiso, 100 km væk.
Dette bibliotek kaldes “det store bibliotek”. Senere – i november 2001 – blev det muligt at åbne “Det lille bibliotek” som ligger i et af byens fattigste kvarterer, så de også her kunne få læst højt af og kigge i billedbøger.
Projektet vokser og omkring 20 frivillige fra flere lande er i dag tilknyttet bibliotekerne og finder løbende på nye børnebogsprojekter.
“Chilenske børn kendte overhovedet ikke til biblioteker eller billedbøger”, har Anne Hansen fortalt og et af de helt store hits var bogen om Kaj, der har slået hul i hovedet. “Det var fordi, den handler om nogle voksne, som er kærlige”, som hun forklarede.
Barsk børneliv
Chilenske slumbørn lever en barsk tilværelse, men har også brug for hverdagshistorier om, at man kan være bange for at gå på toilettet, fordi der kommer en mærkelig lyd derudefra.
Nok er slummen hærget af misbrug, mishandling og kriminalitet, men børnene var altid parat til en god historie, som Anne Hansen kunne konstatere på børnenes forventningsfulde attituder, når hun trak æslet gennem bydelen.
Hun oversatte selv alle bøgerne til spansk, printede teksten ud fra computeren, klippede den til og klistrede oversættelsen ind på siden oven på den danske tekst.
I 2002 kunne hun stifte Libro alegre (Den glade bog) i Valparaiso. Projektet er siden vokset støt og biblioteket har nu over 3.000 skandinaviske bøger med indklistrede spanske oversættelser. Bøgerne har projektet fået fra danske forlag, biblioteker eller Anne Hansen købte dem på loppemarkeder i Danmark.
Siden er projektet udvidet med et blad “Calcetin con Papa”, som børn fra byens udsatte kvarterer skriver for andre børn.
I 2011 blev der fragtet en dansk doneret og bygget container ned til Valparaiso, hvor den blev stillet op i et af byens mest belastede slumområder. Montedonico. Containerbiblioteket er i dag et populært sted for børn fra socialt hårdt ramte familier.
Mary kom på besøg
I marts 2013 gæstede kronprinsesse Mary det “danske” børnebibliotek Libro alegre under kronprinseparrets officielle besøg i Chile.
I anledning af lanceringen af tre nye danske børnebøger på spansk læste Anne Hansen op fra en af bøgerne, og Mary besvarede spørgsmål fra skolebørnene. Herefter uddelte kronprinsessen eksemplarer af bogen til dem.
I maj i år modtog hun den chilenske stats højeste udmærkelse til ikke-chilenere, ordenen “La Orden de Bernardo O´Higgins”, for med sin ihærdighed og idealisme at have en gjort en stor forskel for utallige børn i Chile.
“Vi ser os som et projekt til bekæmpelse af analfabetisme, og historierne bliver bindeleddet mellem os og børnene, og det giver anledning til mange samtaler”, som Anne Hansen har beskrevet arbejdet.
“Bare en gammel kælling…”
Hun bor nu i Danmark, men besøger sit andet hjemland en gang om året. “Det, jeg godt kan lide ved at opholde mig dernede er, at det hele ikke bliver gjort ligesom i Danmark”, har hun fortalt.
“I Danmark er jeg bare en gammel kælling, som skal leve et pensionistliv, gå til bingo og få maden bragt. Folk i min alder er passé. I Chile kan jeg være en oplevelse eller til fornøjelse for folk, og det inspirerer mig til nye ideer og til engagement”.
Anne Hansen har to sønner med sin nu afdøde mand og flere børnebørn.
Man kan læse mere om biblioteksprojektet på www.libroalegre.dk