Pressemeddelelse om Tørnæs-projektkonkurrencen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Her er så – lidt forsinket – pressemeddelelsen fra Carl Bro fredag om Tørnæs-projektkonkurrencen, som har fået tildelt de millioner, ministeren har taget fra den folkelige u-landsoplysning.

Pressemeddelelsen søger naturligt nok at sætte initiativet i et positivt lys.

Glostrup, den 10. november 2006

Dilemmaer i u-landsbistanden

Dilemma.dk er et nyt tiltag, der skal forbedre fattige menneskers levevilkår i 5 afrikanske lande og engagere danskerne i at hjælpe u-landene.

Danmarks hjælp til u-landene beløber sig til 0,8 procent af bruttonationalindkomsten eller ca. 13 milliarder kr. om året. Det svarer til knap en halv Storebæltsbro i nutidspriser. Det er rigtig mange penge, men alligevel er det langt fra nok til at støtte alle de vigtige indsatsområder, vi gerne ville. Vi må vælge og prioritere, hvad der skal satses på i bekæmpelsen af fattigdom.

Dette er et af de helt afgørende dilemmaer i u-landsbistanden, og derfor er dilemma.dk kommet i stand. Konsulent- og rådgivningsfirmaerne Carl Bro og Consia, der begge har stor erfaring fra arbejde og projekter i u-landene, løser opgaven for Danida.

Dilemma.dk har 2 formål. Det skal støtte fattige mennesker i at opnå et bedre liv og engagere danskerne i at hjælpe u-landene.

Med valget af Tanzania, Kenya, Uganda, Zambia og Ghana sætter dilemma.dk Afrika syd for Sahara i fokus. Alle landene tilhører de meget fattige programsamarbejdslande for dansk udviklingsbistand.

En ugandeser tjener i gennemsnit omkring 1680 kr. om året, en kenyaner 3180 kr. Til sammenligning har en gennemsnitsdansker en indkomst på over 200.000 kr. Altså mellem 60 og 120 gange så meget.

Dilemma.dk inviterer folkelige organisationer i de 5 afrikanske lande til – gerne i et samarbejde med danske organisationer – at præsentere støtteværdige projekter og idéer inden for 4 tematiske områder:
– Hvordan bekæmper vi bedst hiv/aids og malaria?;
– Hvordan bekæmper vi underernæring?;
– Hvordan forbedrer vi adgangen til vand og sanitet?; og
– Hvordan forbedrer vi adgangen til og kvaliteten af uddannelse?

Projektforslagene skal vise, hvordan man kan gøre en stor forskel med en forholdsvis lille indsats.

De 5 projekter, der til sidst bliver udpeget, vil hver få op til ca. 2,2 millioner kr. til at gennemføre de planlagte aktiviteter.

Dilemma.dk satser også på at engagere almindelige danskere i en debat om u-landsbistand. Fra december frem til april næste år vil hjemmesiden dilemma.dk og danske medier motivere, formidle og diskutere dansk u-landsbistand, de 4 temaer og de 5 afrikanske lande.

Et af midlerne til at engagere danskerne er et dilemmaspil, som i december lanceres på hjemmesiden dilemma.dk. I spillet er indbygget en række af u-landsbistandens vigtige dilemmaer og etiske problemstillinger.

Dilemma.dk tager for øjeblikket kontakt til en række kendte danskere, der er tiltænkt en spændende rolle i projektet.

Forsøgsprojektet dilemma.dk er en udløber af Copenhagen Consensus konferencen i 2004, slutter pressemeddelelsen.

Yderligere information hos Pia Lykke, Kommunikationschef, Carl Bro,
tlf.: 43 48 44 54, [email protected]