Prins Henrik blandt robotter og pletfjernere på Novozymes

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fredag fik de hvide kitler i laboratorierne på Novozymes i Bagsværd royalt besøg, da Prins Henrik overrakte et nyt forskningslegat stiftet af miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden og enzymvirksomheden Novozymes.

I sin tale ved legatoverrækkelsen sagde H.K.H. Prinsgemalen: – Legatmodtagerne kan nu give sig i kast med forskningsprojekter, der vil gøre os klogere på naturens mangfoldighed og de finurlige samspil mellem tusindvis af forskellige slags organismer, som skaber grundlag for liv overalt på Jorden.

Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden – Danmark, Kim Carstensen tilføjede: – Det er uudforskede naturfænomener i Amazonas, Caribien og Thailand, der nu skal under lup. Novozymes og WWF Verdensnaturfonden har netop oprettet legatet for at styrke den danske forskning i alverdens natur, og vi er glade for, at projekterne spænder så vidt på kloden.”

Bagefter kom kittel på, da Prinsen blev vist rundt i virksomhedens laboratorier af Novozymes admin. direktør, Steen Riisgaard. Her blev han mødt af et sandt “Ole Opfinder-paradis” med robotter og 3-D computergrafik. De mikroskopiske enzymer, der blandt andet bliver brugt i vaskepulver til at fjerne pletter, blev også studeret nøje.

– Novozymes forretning er baseret på naturens egne enzymer, som anvendes i udviklingen af vores produkter. Derfor er vi, ligesom WWF Verdensnaturfonden, interesseret i bæredygtig udvikling og i at undersøge, forstå og bevare et mangfoldigt plante- og dyreliv, sagde Steen Riisgaard.

WWF/Novozymes Forskningslegat 2007
H.K.H. Prinsgemalen er præsident for WWF Verdensnaturfonden, der uddeler forskningslegatet og bestemmer årets legattema, mens Novozymes støtter legatet økonomisk.

3 projekter er i år udvalgt til at modtage legatstøtte på 100.000 kr.:

1) Biologiske interaktioner (samspil) på øer i Caribien
Formålet med projektet er at studere samspillet mellem dyr og planter på småøer i Caribien for at forstå deres struktur og dynamik. Projektleder: Jens Mogens Olesen, Biologisk Institut, Aarhus Universitet.

2) Jordbundsmosaik og palmediversitet i det vestlige Amazonas
Projektet vil undersøge jordbundsmosaik i det vestlige Amazonas. En forståelse af samspillet mellem jordbunden og plantesamfundene vil være fundamental for en bredere forståelse af biodiversitetens opståen og vedligeholdelse i tropisk regnskov. Projektleder: Henrik Balslev, Biologisk Institut, Aarhus Universitet.

3) Studier af mekanismerne i et kompliceret samspil mellem insekter og snyltende svampe i Thailand
Medlemmer af en særlig svampeslægt er parasitter på insekter. De pågældende svampe er i århundreder anvendt i den traditionelle kinesiske medicin og også brugt i vestlig medicin for deres egenskaber i forbindelse med kræftbehandling. Viden om samspillet mellem svampesnylteren og myrer kan bidrage til større forståelse af interaktionen mellem organismerne i en tropisk regnskov. Projektleder: David Hughes, Afdeling for populationsbiologi, Københavns Universitet.

Yderligere information hos
WWF Verdensnaturfonden, kommunikationsmedarbejder Constance Hegner, Tlf. 35 24 78 36 Mobil: 22 43 45 25, og Novozymes, pressechef Eva Veileborg Hald, Tlf.: 44 42 33 38, Mobil: 30 79 33 38.