HKH Prins Henrik har netop været på en tur til Filippinerne, hvor han som præsident for WWF Verdensnaturfonden bl.a. besøgte et WWF-projekt, der har fokus på at redde verdens største fisk, hvalhajen, skriver organisationen i en pressemelding onsdag.
Prinsgemalen blev, som alle der møder hvalhajerne, fascineret af disse fredsommelige kæmper. Hvalhajen kan blive op til 18 meter lang, men lever udelukkende af fint plankton, der findes i rige mængder i vandet i Donsol-området.
Turen til Filippinerne var arrangeret af WWF Verdensnaturfonden og WWF-Filippinerne for, at Prinsen kunne besøge et nyopstartet WWF-projekt, der har fokus på nogle af verdens store havdyr, såsom hvalhajer, havskildpadder, og djævlerokker.
Alle disse dyr bevæger sig over store afstande i verdens have på jagt efter føde og ynglesteder, men viden om deres bevægelsesruter og livscyklus er stadig yderst minimal.
WWF-medarbejderne i projektet har bl.a. påsat satelit-sendere på hvalhajer, og deres bevægelser vil nu kunne følges over de næste måneder. Frygten er, at hvalhajerne bevæger sig til områder, hvor de slagtes, såsom Taiwan.
Da hvalhajerne lever meget længe og bliver sent kønsmodne, formerer de sig utroligt langsomt. Dette forhold, og en formodning om at det er de samme hajer, der hvert år vender tilbage til Donsol, fortæller, at blot minimal slagtning vil være katastrofalt for Donsols lokale hvalhajturisme – en turisme, der over de sidste år har været med til at hæve levestandarden betydeligt hos Donsols fattige fiskersamfund.
Foruden besøget i Donsol gik turen med Prins Henrik over Sulu-havet til den sjældent besøgte ø-gruppe Cagayancillo og til det beskyttede atol-område Tubbataha.
I den østlige del af Filippinerne besøgte rejsegruppen en underjordisk flod ved området Sabang på øen Palawan, og derefter gik det længere mod nord til El Nido-området. Dette smukke og maleriske område består af grupper af kalkstensformationer, der danner øer af dekorative søjler i det koralfyldte vand.
På mange måder minder området om Halong bugten i Vietnam, som Prinsen kender så godt fra sin barndom.
Turens fokus var på havmiljøet i Filippinerne, og der blev snorklet og dykket næsten hver eneste dag under den 10 dage lange tur. Den 72-årige Prinsgemal var i fin form, og holdt sig bestemt ikke tilbage, når det krystalklare vand indbød til en dukkert og et kig under overfladen med hajer, havskildpadder, koraller, og kulørte fisk.
Yderligere oplysninger hos kommunikationsmedarbejder Constance Hegner, tlf: 35 24 78 36, mobil: 40 31 36 35