Pris til Danmark for at opfylde 0,7 procent målet

Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller modtog søndag under et møde i Verdensbankens og IMFs fælles Udviklingskomite i Washington en pris for Danmarks opfyldelse af FNs målsætning om at yde 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse søndag.

Danmark, Holland, Luxembourg, Norge og Sverige er de eneste lande, der lever op til denne forpligtelse. Det var den britiske organisation DATA (Debt, Aids, Trade Africa), der på denne måde opfordrede andre lande til at øge bistanden.

Danmark fik også ros af Verdensbanken og blev fremhævet som en af de donorer, der yder mest bistand pr. indbygger og mest målrettet retter bistanden mod fattige lande med gode politikker.

Per Stig Møller udtaler i den anledning:

– Vi har drøftet fremdriften i opnåelsen af 2015-målene, som er de 8 målsætninger for den globale kamp mod fattigdom. Vi er på ret kurs i forhold til målet om at halvere antallet af fattige i verden inden år 2015. Men de store regionale forskelle er ganske forstemmende. Nok går det fremad i Kina og Indien, men landene i Afrika er meget langt fra målet.

– Verdensbankens analyser viser klart, at der er brug for mere udviklingsbistand. Hvis alle lande opfylder de løfter, som de afgav ved Monterrey Konferencen om Udviklingsfinansiering i 2002, vil bistanden stige med ca. 18. milliarder dollars. Det er mange penge, men langt fra nok. Den ekstra bistand skal formentlig op omkring 50 mia. dollars, hvis 2015-målene skal nås.

Udenrigsministeren fortsætter:
– Under mødet påpegede jeg, at der skal skabes en bedre sammenhæng mellem forskellige politikområder. Vi skal have et langt bedre øje for udviklingsperspektiverne af de internationale handelspolitikker.

– Jeg understregede desuden, at hvis alle lande respekterede den fælles FN-forpligtelse om at yde 0,7 pct. af BNI i udviklingsbistand, ville vi formentlig kunne nå 2015-målene i tide. Det er et spørgsmål om at lade handling følge ord. Den triste sandhed er, at vi kun er 5 lande i verden, der opfylder forpligtelsen.

– Jeg er overbevist om, at bekæmpelse af fattigdom og international ulighed er en forudsætning for fred og sikkerhed – og omvendt, slutter Per Stig Møller.

Læs mere om mødet på: www.imf.org/external/spring/2004

Læs også “Per Stig til Washington-møde om udviklingsmål søndag”, 23.04.04, under globale bistandsnyheder.