Årets mest talentfulde studerende inden for eksport og international handel på BSS, Aarhus Universitets business school, har modtaget Eksportforeningens Graduation Awards for det bedste bachelorprojekt og kandidatspeciale.
Evelina Calarasu og Morten Træholt er dette års modtagere af priserne, der gives til henholdsvis det bedste kandidatspeciale og bachelorprojekt på School og Business and Social Sciences ved Aarhus Universitet (BSS).
Priserne er på 12.000 kroner til specialet og 8.000 kroner til bachelorprojektet. De uddeles for fjerde år og blev overrakt af Eksportforeningens direktør, Ulrik Dahl, som siger:
” Det er afgørende for Danmark som eksportnation, at flere unge får øjnene op for de muligheder, der er for at arbejde med eksport. I fremtiden får vi brug for nye folk, som understøtter virksomhedernes behov og forstår deres virkelighed, så vi fortsat kan øge eksporten til gavn for hele landet”.
Analyserer BRIK-landene
Begge projekter har fået topkarakteren 12. Vejlederne, lektor Valerie Smeets og professor Philipp Schröder, fremhæver især de studerendes bidrag til virksomhedernes strategiske arbejde med eksport og international handel.
MORTEN TRÆHOLT har udviklet et indeks, der på baggrund af en lang række forretningscentrale parametre kan give et enkelt udtryk for, hvor attraktivt det er for en dansk virksomhed at foretage handelsinvesteringer i en given international destination eller virksomhed.
Investeringerne kan både være i form af fysiske investeringer, såsom at bygge en fabrik, købe jord, investere i minedrift eller foregå ved at indlede et gensidigt handelssamarbejde eller opkøbe en kontrollerende aktiepost.
EVELINA CALARASU analyserer i sin kandidatafhandling fusioner og opkøb rettet mod virksomheder, der kommer fra BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina). Afhandlingen giver bl.a. svar på, om investorerne opfatter disse fusioner og opkøb som værdiskabende.
Resultaterne viser, at investorerne er positive på kort sigt, mens de på længere sigt reagerer mere negativt. Reaktionen er kraftigst, når fusion og opkøb finder sted i udviklingslande og mindst, når der opkøbes eller fusioneres i udviklede lande.
Investorernes reaktion på længere sigt er især påvirket af den efterfølgende finansielle udvikling og beliggenheden af den opkøbte eller indfusionerede virksomhed.
”Internationalisering er uhye vigtig for en lille åben økonomi som den danske”, siger Philipp Schröder
Fakta: Graduation Awards
Der uddeles to priser til henholdsvis et bachelorprojekt og et kandidatspeciale, som sætter fokus på eksport og international handel.
Vinderne udvælges af en jury bestående af Ulrich Ritsing, bestyrelsesformand, Eksportforeningen, Ulrik Dahl, direktør, Eksportforeningen, Philipp Schröder, professor, BSS – Aarhus Universitet og Morten Rask, lektor, BSS – Aarhus Universitet.
Bag prisen står Eksportforeningen og BSS, Aarhus Universitet.
Fakta: Eksportforeningen
Eksportforeningen repræsenterer mere end 560 små, mellemstore og store danske eksportvirksomheder. Medlemmerne er grupperet i 13 netværk efter branche- og kundeinteresser i udlandet.
Eksportforeningens kernekompetencer er netværk, fælles eksportfremstød, fællesstande på internationale udstillinger, match-making med udenlandske virksomheder og fælles eksportmarkedsføring.
En videnskabelig undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at medlemsvirksomheder i Eksportforeningen har 49 procent mere eksport og bevæger sig på flere markeder end sammenlignelige danske eksportvirksomheder.
Yderligere oplysninger hos:
Morten Træholt, Cand.merc. i Finance & International Business
Mobil: 21 21 79 78
Mail: [email protected]
Evalina Calarasu, Capital Management Specialist at HypoVereinsbank – UniCredit Bank AG
Mail: [email protected]
Ulrik Dahl, direktør, Eksportforeningen,
Telefon: 30 31 87 88
Mail: [email protected]
Philipp Schröder, ph.d., professor.
Leder af The Tuborg Research Centre for Globalisation and Firms
BSS, Aarhus Universitet
Mobil: 3022 9123
Mail: [email protected]