Projekt: Frugttræer for fred og overlevelse i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Klimaforandringer spiller en stigende rolle i verdens konfliktområder.

I Sahel-området i Sahara-ørkenens sydlige udkant, hvor tørken, mangel på vand og basale fødevarer igennem årtier har været årsag til konflikter, kan den globale opvarmning forværre levevilkårene. Et dansk-støttet frugttræsprojekt forsøger at ændre situationen, hedder det i en pressemeldig tirsdag.

Siden januar 2006 har seniorrådgiver Anders Ræbild fra Skov & Landskab på Københavns Universitet og forskere fra Vestafrika arbejdet sammen i et stort internationalt støttet frugttræsprojekt, SAFRUIT.

Om frugttræernes betydning siger Anders Ræbild:

– Træerne er rige på vigtige proteiner, vitaminer og mineraler, som er vigtige for landbefolkningens helbredstilstand. De giver mad i perioder, hvor fgrøderne er brugt op. Og i perioder, hvor afgrøderne har slået fejl på grund af tørke, har indsamlingen af vilde frugter været med til at afværge sultkatastrofer.

– Desuden bruges de medicinsk eller er vigtige på anden vis – f.eks. som levested for dyr. Samtidig er salg af frugter og andre produkter en vigtig indtægtskilde for bønderne. Nogle frugter har endog et potentiale for salg til eksportmarkederne.

SAFRUIT skal være med til at gøre bønderne mere selvhjulpne og skabe mere bæredygtige og sunde levevilkår. Frugttræer spiller en nøglerolle, men i mange områder er de enten i fare for at forsvinde eller har for ringe kvalitet. Det er et problem, da træerne supplerer en ellers ensidig kost, som oftest består af kornafgrøder.

Og der er i forvejen fejlernæring i Sahel området – især blandt børn. Hvis frugttræerne forsvinder, risikerer problemerne med fejlernæring at blive større,
ligesom befolkningen generelt bliver mere udsatte for sult, sygdomme og
vitaminmangel.

Projektet søger at øge fødevaresikkerheden og livskvaliteten for folk i Burkina Faso, Mali og Niger gennem mere viden om og bedre adgang til kvalitetsfrugttræer. Tilgangen er bred og forskere fra naturvidenskabelige og socioøkonomiske forskningsinstitutioner i Europa og Afrika er involveret.

Ligeledes er en del Master og Ph.d. studerende med interesse for agro-forestry, bl.a. fra Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, tilknyttet projektet.

Projektet studerer anvendelsen af udvalgte lokale frugttræer, bl.a. Baobab-træet, og de rettigheder som forskellige befolkningsgrupper har til dem. Især migranter har få rettigheder, og hvis de planter træer kan det resultere i, at de mister deres jord og må flytte.

Desuden forskes i forbedringer af udbyttet – både fra træerne selv og fra
landbrugsafgrøder, der gror under dem.

En stor del af forskningen foregår i landsbyerne i lokalt samarbejde med bønderne, fordi der derved opstår en direkte nyttevirkning, og fordi forskningen på den måde bliver underkastet den virkelige verdens prøvelser: Hvis bønderne ikke kan bruge resultaterne, vil de heller ikke fortsætte med at bruge de udviklede teknikker.

Ifølge Anders Ræbild er der dog håb forude:

– Mange lokale bønder er skeptiske i starten. Deres situation tillader dem ikke at tage chancer, og de vil se resultater, og ikke bare snak, før de giver sig i kast med arbejdet.

– Men når de kan se, hvordan eksperimenterne går hos vore lokale samarbejdspartnere, er interessen vakt. Folk taler sammen og giver hinandens idéer til, hvordan deres problemer gribes an.

Yderligere oplysninger hos seniorrådgiver Anders Ræbild, Skov & Landskab, KU
Tlf.: 35 33 16 19, e-mail: [email protected]

Læs mere på www.safruit.org

Kontaktperson også:
Jørgen Nimb Lassen
Pressekoordinator, Skov & Landskab
tlf.: 35 33 19 16, e-mail: [email protected]

Skov & Landskab er nationalt center for forskning, uddannelse og rådgivning i skov og skovprodukter, landskabsarkitektur og landskabsforvaltning, byplanlægning og bydesign.