Projektrådgivningen: Vi bør støtte mere op om u-landenes folkelige foreninger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Støtten til opbygning af stærke civilsamfund (folkelige grupper og foreningsliv) i u-landene gennem de danske u-landsorganisationer bør øges.

Grundlaget er skabt gennem bl.a. Danidas nye civilsamfundsstrategi og en flerårig opbygning af kapacitet i de danske organisationer – og behovet for en styrkelse af civilsamfundet er åbenlyst i mange fattige lande.

Derfor bør de danske civilsamfundsorganisationers kapacitet og engagement udnyttes offensivt.

Det er en af hovedpointerne i Projektrådgivningens årsskrift “Status og perspektiver 2008-9”, skriver NGO-platformen i en pressemelding torsdag.

Årsskriftet udkommer umiddelbart op til paraplyorganisationens årsmøde i Korsør på lørdag; mere herom i u-landsnyts rubrik “Dansk kalender” under dato 25.04.09.

Projektrådgivningen er en sammenslutning af ca. 240 danske NGOer, som alle er engagerede i u-landsarbejde, enten som hovedformål eller som en del af deres aktiviteter.

Dermed repræsenterer Projektrådgivningen langt hovedparten af de danske u-landsforeninger – fra små dedikerede støtteforeninger til de store, landsdækkende organisationer med internationale netværk (de 6 store rammeorganisationer er dog ikke medlemmer).

Projektrådgivningen har 2 hovedopgaver: At opbygge faglig viden og kapacitet i de danske u-landsforeninger, og at administrere Projektpuljen på ca. 70 mio. kr. på vegne af Danida.

Alle ansøgninger om støtte til udviklingsprojekter under 3 mio. kr. forvaltes af Projektrådgivningen. Ansøgninger over 3 mio. går direkte til Udenrigsministeriet.

Projektrådgivningen har således en vigtig opgave i at styrke kvaliteten og effektiviteten af den danske NGO-bistand, hedder det.

Andre hovedpointer i årsskriftet:

· Verdens problemer kan ikke løses alene gennem indsatser i udviklingslandene. Vi skal også gennemføre forandringer i adfærd og holdninger hos os selv i de rige lande. Derfor vil Projektrådgivningen fremover arbejde stærkere med oplysning og fortalervirksomhed i Danmark.

· Paris-erklæringen, krav om større samordning af bistanden og en stærkere rolle for u-landenes regeringer er hastigt ved at ændre rammebetingelserne for de folkelige NGOers arbejde.

Projektrådgivningen vil bidrage til at klæde medlemsforeningerne på til også fremover at kunne spille en nøglerolle i udviklingsarbejdet gennem bl.a. kurser, rådgivning og etablering af nye netværk, både i Danmark og i u-landene.

· Projektrådgivningen og Projektpuljen fortsætter med at vokse. Derfor har vi ændret vores struktur og organisation, og vi arbejder målrettet på at styrke vores transparens og legitimitet både i forhold til vores medlemsforeninger og i forhold til politikere, medier og offentlighed.

Hele årsskriftet an downloades på
http://www.prngo.dk/Files/Filer/PRNGOdokumenter/Egne%20dokumenter/Tryksager/Status_og_perspektiver_2008-9.pdf

Yderligere oplysninger hos sekretariatsleder Erik Vithner, tlf. dir. 29 86 09 14, e-mail [email protected], formand f. styregruppen Vibeke Tuxen (repræsenterer AC Børnehjælp), tlf. dir. 28 55 4641, e-mail [email protected]

PROJEKTRÅDGIVNINGEN
NGO-platform for folkeligt u-landsarbejde
Klosterport 4 A, 3. sal, 8000 Århus C
Kommunikationsrådgiver Tune Nyborg
Tlf. 86 12 03 42, mobil 27 28 09 44, e-mail [email protected]