Projektrådgivningens Initiativpris til støtteforening for Fair Trade Koncert

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Projektrådgivningens Initiativpris går i 2011 til Støtteforeningen Hammershus Fair Trade Concert på Bornholm, fremgår det af paraplyorganisationens seneste elektroniske nyhedsbrev onsdag.

Prisen blev uddelt for tredje gang i den forgangne weekend. Det skete på årsmødet i Projektrådgivningen, der er en sammenslutning af 260 folkelige organisationer herhjemme, som er aktive i u-landsarbejdet.

Daglig leder i Fairtrade Danmark og bestyrelsesmedlem i Støtteforeningen Hammershus Fairtrade Concert, Ida Ljunggren, modtog Initiativprisen på foreningens vegne.

Formand for Projektrådgivningen, Vibeke Tuxen, lagde i sin tale vægt på, at Hammershus Fair Trade Concert formår at koble seriøse budskaber med muntre rammer, samtidig med at foreningen på fornemste vis har stimuleret og styrket bæredygtig udviklings- og oplysningsarbejde omkring med de årligt tilbagevendende fair trade festivaler på Bornholm.

– Støtteforeningen Hammershus Fairtrade Concert har evnet at forny tilgangen til udviklings- og i særdeleshed oplysningsarbejde, bl.a. ved at indgå i, samt styrke, forskellige typer af samarbejde på tværs af forskellige organisationer, som traditionelt set ikke har et udviklingsfokus, fremhævede Vibeke Tuxen.

Derudover blev der i begrundelsen lagt vægt på kombinationen og samarbejdet med repræsentanter fra dansk erhvervsliv og Bornholms kommune, samt enkeltindivider med gode ideer og lysten til at gøre en forskel.

– Resultatet taler for sig selv. I er nået ud til et bredere publikum og har cementeret budskabet om, at en mere fair og lige verden er mulig. Sammen har I formået at gøre et ’tungt’ budskab til en folkefest. Det mener vi, fortjener anerkendelse afsluttede Vibeke Tuxen.

Ida Ljunggreen takkede og sagde bl.a., at prisen kan bidrage til at øge fokus på fair trade. Hun kvitterede med en invitation til alle Projektrådgivningens medlemsorganisationer til at deltage i denne sommers Hammerhus koncert.

OM Støtteforeningen Hammershus Fairtrade Concert

Støtteforeningen har eksisteret godt et års tid, og støtter arbejdet med at stable festivalen på benene i hele juli på Bornholm. Festivalens centrale element er en koncert med store danske og udenlandske navne på plakaten, men også en kombination af udviklings- og oplysningsarbejde mellem virksomheder, organisationer både i Nord og i Syd, lokale myndigheder, frivillige m.m.

Som optakt til årets festival arrangeres der studieture til Syd, ligesom der inviteres gæster fra Syd til at deltage i planlægningen af aktiviteterne.

Det er bl.a. også lykkedes at skabe et samarbejde med Bornholms regionskommune om en fælles koordineret indsats for at fremme fair trade tanken på hele øen igennem en øget informationsindsats overfor borgere, lokale virksomheder og organisationer.

Bornholm udmærker sig ved at være Nordens største ’fair trade island’ og er dermed et forgangseksempel for andre danske regioner.

Man kan læse mere på www.hammershusfairtrade.dk

OM Initiativprisen

Den første modtager var journalist Jesper Søe, der fik prisen i 2009 som anerkendelse af hans mangeårige virke som journalist, redaktør og ikke mindst som initiativtager til hjemmesiden www.u-landsnyt.dk

Initiativprisen gik i 2010 til det kommunale initiativ, Randers Millennium, for venskabsbysamarbejdet mellem Randers og byen Mbale i Uganda. Initiativet startede i 2008, hvor Randers Byråd besluttede at gøre en indsats for at gøre FN’s 2015-mål til virkelighed.

Projektrådgivningens Styregruppe ønsker at stimulere og anerkende det store personlige engagement, som bliver udvist af rigtig mange ildsjæle landet over. Tusindvis af mennesker gør en kæmpe indsats, som tilsammen er med til at gøre verden en smule mere retfærdig og mindre ulige. Det fortjener anerkendelse, og den vil vi gerne være med til at give, hedder det.

Prisen skal være en anerkendelse til en person eller organisation, som har gjort en særlig indsats for at engagere, inspirere og mobilisere danskerne til at engagere sig i det globale udviklingsarbejde. Gerne på en nytænkende og kritisk måde, som vækker debat og diskussion. For netop debat, uenighed og mangfoldighed er jo de centrale værdier, som et levende civilsamfund kan tilføre et samfund.

Statuette og en check

Prisen består af en af de statuetter, som blev udført af kunstneren Jens Galschiøt i forbindelse med kampagnen ’Der skal folk til’ i 2008. Statuetterne, der gik fra hånd til hånd i en stafet, er i sig selv et godt udtryk for netop det brede, folkelige engagement, som Projektrådgivningen gerne vil styrke.

Med prisen følger en check på 10.000 kr., der er tænkt som støtte til det folkelige arbejde. Hvis prisen går til en organisation, kan beløbet bruges efter bestyrelsens valg. Hvis prisen går til en enkeltperson, er det tanken at vedkommende får statuetten til arv og eje. Pengene er derimod ikke til prismodtageren personligt – men han eller hun kan give checken videre til en organisation eller et initiativ efter eget valg.

Jesper Søe donerede således prispengene til u-landsnyt.dk