Protester fra u-landsmiljøet mod slaget mod fagbevægelsen

Redaktionen

VK-regeringens finanslovsforlig med Dansk Folkeparti, der fjerner statstilskuddet til U-landssekretariatet, fagbevægelsens bistandsorganisation i Danmark, får nu hårde ord med på vejen fra 2 andre organisationer, der ligesom U-landssekretariatet har flerårige rammebevillinger med Danida.

Red Barnets generalsekretær, partiformand og tidl. minister, Mimi Jakobsen, kalder direkte beslutningen for “politisk forfølgelse”. – Det er under al kritik, at organisationer, der udfører et stykke professionelt arbejde og lever op til den danske strategi om at hjælpe verdens fattigste, alligevel risikerer at miste sine bevillinger. Det er ikke alene usagligt, det minder fælt om direkte politisk forfølgelse, siger Mimi Jacobsen i en kommentar tirsdag.

I en pressemeddelelse fra organisationen hedder det, at “så vidt vi kan se, findes der ikke et eneste fagligt kriterium for U-landssekretariatets bratte beskæring. U-landssekretariatets arbejde er totalt i overensstemmelse med den politiske strategi, som Folketinget har vedtaget for støtte til civilsamfundet i verdens u-lande. Og så vidt vides, er der ingen af de evalueringer, som u-landsorganisationer underlægges, der siger, at U-landssekretariatet ikke skulle leve op til sine forpligtelser”.

“Tværtimod. Der er i verden anno 2004 mere end nogensinde hårdt brug for fagforeninger i bekæmpelsen af korrupte regeringer, den ulige fordeling af ressourcerne og i kampen mod hårdt og skadeligt børnearbejde, anfører Red Barnet.

“Usagligt, populistisk og med klar adresse til politiske modstandere”. Sådan siger Mellemfolkeligt Samvirkes formand, Bent Nicolajsen, til beslutningen om “i nattens mulm og mørke” at fjerne tilskuddet på 44 mio. kr. til U-landssekretariatet.

Gennem U-landssekretariatet udfører LO og FTF sammen med lokale faglige organisationer i Afrika, Asien og Latinamerika et arbejde, som er meget vigtigt for en bæredygtig økonomisk udvikling, for udbredelse af demokrati og menneskerettigheder samt for at forbedre lokale lønmodtageres levevilkår, hedder det i en pressemeddelelse fra MS tirsdag.

– I dag har (finansminister, red.) Thor Petersen vist mod og erkendt, at de dele af nattens gerninger under finanslovsforhandlingerne, som handlede om at spare 170 mio. kr. på dagpengene, måtte gøres om, siger Bent Nicolajsen og fortsætter:

– Det ville i den grad klæde regeringen også et besinde sig i sagen om U-landssekretariatet. De behøvede jo ikke sige det direkte; men det ville være rart med et signal fra regeringen, hvor vi mellem linjerne kunne læse: OK, når vi kigger på det igen i dagslys, kan vi se, at der ikke er nogen saglige argumenter for at fjerne tilskuddene.

– På den ene side ser vi altså, at ideologiske mørkemænd kommer som tyve om natten og fejer alle saglige argumenter til side. Og på den anden side bliver der i regeringens bistandsstrategi “En verden til forskel” lagt vægt på erhvervsudvikling, god regeringsførelse og støtte til det civile samfund. Noget, Danida så udmærket praktiserer i f.eks. erhvervsudviklingsprogrammet i Tanzania, anfører MS-formanden.

Erhvervsudviklingsprogrammet i Tanzania har netop fået ros i en evaluering, bl.a. for at involvere en fornuftig komponent om faglige
organisationer.

– Det virker i denne sag som regeringen har meget ringe kontakt mellem højre og venstre hjernehalvdel. Jeg vil opfordre regeringen til hurtigst muligt at få lidt samling på sig selv – gerne til den saglige side, slutter Bent Nicolajsen.

Yderligere oplysninger: Bent Nicolajsen, formand for Mellemfolkeligt Samvirke, 51 35 99 93
Lars Udsholt, generalsekretær, 20 28 08 44
Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K, www.ms.dk