Protester trods (lille) lønstigning til tekstilarbejdere i Bangladesh

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Peter Rasmussen

Mindstelønnen stiger, men det er langt fra nok, lyder kritikken – over 200 fabrikker måtte lukke, da tekstilarbejdere demonstrerede for højere løn i det fattige sydasiatiske land, som har været ramt af så mange dødsulykker i industrien.

Tekstilarbejderne i Bangladesh kan nu se frem til en lønstigning. Mindstelønnen på området stiger i løbet af december fra omregnet ca. 212 kroner om måneden til ca. 374 kr.

Landets tøjindustri modsatte sig i lang tid den nye minimums-sats, men endte midt i november med at acceptere regeringens forslag.

Konsekvenserne af lønstigningen er dog begrænsede, vurderer Flemming Hansen, regional koordinator for 3F i det sydlige Asien:

“Stigningen er for lille til, at det betyder det store for arbejderne. Derfor vil der stadig være omfattende overarbejde, for at tekstilarbejderne kan tjene en smule mere. Der er indsat en regulering på fem procents stigning om året, men det er ikke nok til at følge med inflationen”.

“Folk er derfor stadig utilfredse. Mange havde sat næsen op efter 8.000 BDT (ca. 565 kr.) om måneden, fortæller Flemming Hansen.

Han vurderer, at en forventet skattenedsættelse fik arbejdsgiverne til at skifte holdning til lønstigningen, samtidig med at arbejdernes mange protester og det internationale pres har spillet en rolle.

Kort efter vedtagelsen af mindstelønnen blev der udskrevet valg i Bangladesh. Det finder sted den 5. januar 2014.

Under fattigdomsgrænse

Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/7c5f5a1241344c40afd05ce51aa052de-20131127-protester-trods-loenstigning

Peter Rasmussen er medarbejder hos Fagligt Fælles Forbund (3F).

Kilde: Seneste internationale nyhedsbrev torsdag fra 3F.