Af Lis Garval
Medlem af U-landsnyts redaktionsledelse
Socialistisk Folkeparti har måske ikke reklameret med, at man har fået ny fået ny udviklings-ordfører: Til gengæld har Kamal Qureshi, der har afløst Steen Gade på denne post, markeret sig på området.
Han har senest bedt udviklingsminister Søren Pind (V) undersøge, hvordan Danmark hurtigt kan rykke ud med nødhjælp til befriede områder i Libyen, hvor den humanitære situation skal være forfærdelig. Der skal ageres nu, mener han, inden situationen bliver endnu værre.
Danmark skal også kende sin besøgelsestid i Mellemøsten og være med til at styrke moderate og demokratiske kræfter, som kæmper en frihedskamp på vegne af millioner af mennesker. Med målrettet støtte til demokratiudvikling.
”Og ikke bare Danmark, Europa bør gøre parat til at sende Marshall -hjælp til Mellemøsten,” siger Kamal Qureshi i et interview med U-landsnyt.dk og fortsætter:
”Regeringen har skåret 400 millioner på udviklingsbistanden i 2011 og udvandet det Arabiske Initiativ. De besparelser er ikke med i vores finanslovforslag. Derfor kan en ny regering finde penge til at investere i fremtidens demokratiske ledere”.
– Er der lagt op til ændringer i SFs udviklingspolitik med dig som ordfører?
”SF har en politik, og den følger jeg. Men jeg ser det som min opgave at understrege, at bekæmpelse af fattigdommen har top prioritet. Vi skal medvirke til at skabe frihed for sult.
Kamal Qureshi taler stærkt engageret om sin vision ”Frihed til forskellighed”, om en retfærdig frihed og om en solidarisk frihed som et modspil til Søren Pinds frihedsplatform. ”Hvad er frihed værd, hvis man ikke har noget at spise? Det er naivt”.
Han udfordrer gerne Søren Pind og hans fokus på vækst i den private sektor som et bærende princip. ”I de fattigste lande, er der ingen privat sektor, der kan sætte ting i gang. Hvis dansk bistand skal koncentreres om den private sektor, lader vi millioner af fattige i stikken.”
Han nævner Indien som eksempel på et land, der kan demonstrere imponerende national, økonomisk vækst og samtidig aldrig har haft så mange fattige millioner.
”Jeg kunne forstille mig, at Danmark gik ind i indiske fattigdomslommer og hjalp med at sikre fødevareproduktionen”.
Med den hastigt stigende verdensbefolkning – 7 milliarder formentlig i august – må fokus nødvendigvis også være på fødevaresikkerhed, mener han og peger på, at landbrugssektoren burde havde dansk prioritet.
Balantaer i Guinea Bissau
Kamal Qureshi blev født i Pakistan for snart 40 år siden, og han nævner sin etniske baggrunds betydning for sin politiske holdning. ”Det kunne have været dig, sagde min far til mig, og pegede på de fattige drenge på gaden”.
Hans far var pilot, og Kamal var ikke en fattig dreng. Men det sidder i ham. Det kunne have været ham.
Et års ophold i Guinea Bissau som læge i et sundhedsprojekt lærte ham mere om fattigdom, men også om livsværdier og om nødvendigheden af at se bistanden i en kulturel kontekst.
Han mødte balantaerne, som er en animistisk befolkningsgruppe. For dem er fokus på livet efter døden, og begravelsesfesten er det vigtigste. Her bruges alt overskud, og man skal følgelig begynde forfra hele tiden.
”Hvordan skulle man i givet fald bistå dem? Et folk fokuseret på livet efter døden? Som følgelig ikke synes, at hverken uddannelse eller vaccination af børn er nødvendig. Jeg har ikke svaret, men deres kultur understregede for mig, at udgangspunktet for vores bistand i alle tilfælde skal være dem, vi gerne vil bistå. Balantaer i Guinea Bissau eller demokratiske bevægelser i Mellemøsten.