Råd til gæstende danske politikere: Zambias kostbare kobberpenge forsvinder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lars Koch, politikmedarbejder i IBIS og
Sofie Andersen, policypraktikant i IBIS

Mandag (07.06.10) rejser Folketingets udenrigsudvalg til Zambia i det sydlige Afrika, en af verdens største kobbereksportører.

Indtægterne fra eksporten af “det røde guld” kan være med til at finansiere uddannelse, sundhed og udvikling. Det sker bare ikke.

I stedet forsvinder pengene ud af lan-det, og udenrigs-udvalget kommer til at møde konse-kvenserne af de manglende skatte-indtægter i form af dårlige skoler og nedslidte veje.

I Zambia er mine-selskaberne, som udvinder kobberet, en del af multinati-onale koncerner. Landets skattereg-ler betyder, at mineselskaberne primært betaler skat efter, hvor stort overskud de har – og kun en minimal skat af eksportværdien.

I praksis betyder det, at selskaberne stort set selv fastsætter deres skattebetaling. Gennem interne handler med andre selskaber inden for samme koncern kan mineselskaberne flytte deres overskud til selskaber placeret i skattely.

På den måde minimeres skattebetalingen i Zambia, hvor kobberet udvindes og egentlig burde blive beskattet.

Internationale regnskabsregler

Som regnskabsstandarderne er i dag, aflægger de multinationale selska-ber kun et samlet regnskab. Når selskaberne ikke aflægger regnskab for hvert land enkeltvis kan de ubemærket flytte overskuddet fra Zambia til selskaber i skattely.

Hvis Zambia skal have noget ud af sine kobberressourcer, er det nødvendigt, at der indføres regnskabsaflæggelse land for land. Det vil gøre det muligt at dæmme op for transfer mispricing, som det kaldes.

Regnskabsaflæggelse for hvert enkelt land vil skabe gennemskuelighed i selskabernes regnskaber, og det vil være muligt at se, hvad det reelle overskud i f.eks. Zambia er.

Politikerne kan gøre en forskel

Medlemmerne af det danskei udenrigsudvalg kan være med til at sikre, at kobberressourcerne kommer den zambianske befolkning til gode.

Under besøget bør udvalgsmedlemmerne arbejde aktivt for, at rege-ringen i Lusaka gennemfører flere hensigtsmæssige beskatningsregler. De danske politikere bør arbejde for, at den zambianske regering forøger mængdebeskatningen fra de nuværende 3 procent, idet denne beskatningsrate er relativ lav i et internationalt perspektiv.

I forbindelse med de internationale regnskabsstandarder kan den danske regering være med til at sikre, at den zambianske befolkning får glæde af kobberindtægterne.

Den danske regering bør arbejde aktivt for, at der gennemføres mere gennemskuelige regnskabsstandarder. Disse standarder bør ændres til at indeholde krav om regnskabsaflæggelse for hvert enkelt land, selska-berne opererer i.

Hvis selskaberne tvinges til at aflægge regnskab land for land, kan de ikke længere flytte overskuddet fra eksempelvis Zambia til lande placeret i skattely.

Baggrund

Siden 1999 har Zambia oplevet den længste og største økonomiske fremgang siden landets uafhængighed fra Storbritannien i 1964. Efter årtiers økonomisk nedgang medførte de stigende kobberpriser og privatiseringerne af minesektoren et tiårigt økonomisk boom.

De store stigninger i kobberpriserne har hjulpet denne positive udvikling på vej, idet minesektoren bidrager med 90 procent af landets eksportindtægter. Disse ekstra eksportindtægter er desværre ikke kommet menigmand til gode.