Rapport: Chokerende humanitær situation i det østlige DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Mange steder i Den Demokratiske Republik Congo består hverdagen af én lang række af nødsituationer. Med en ny rapport forsøger Læger uden Grænser at råbe omverdenen op i forhold til den dybe humanitære krise, der har stået på i årevis.

Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) er i dyb humanitær krise. To årtier med vedvarende konflikt i dens østlige provinser, ustabilitet i andre regioner og et dysfunktionel sundhedssystem har ført til gentagne humanitære kriser og sygdomsudbrud .

Det skriver organisationen Læger uden Grænser (MSF) i en pressemeddelelse mandag.

I en rapport udgivet mandag, bruger den medicinske humanitære organisation Læger uden Grænser sin medicinske data og vidnesbyrd fra patienter og personale til at afsløre det sande omfang af den medicinske og humanitære nødsituation, som befolkningen i DR Congo lever med hver dag.

Dette gælder specielt i landets konfliktramte østlige provinser, der er et af de steder, hvor MSF arbejder. Organisationen opfordrer til øjeblikkelig handling for at sætte en stopper for den vedvarende lidelse.
 
I “Everyday Emergency: Silent Suffering in Democratic Republic of Congo”, konkluderer MSF, at mange af de mennesker, der har behov for humanitær bistand i landet, ikke har adgang til det.

Mange lokalsamfund er afskåret fra lægehjælp på grund af dårlig infrastruktur, fordrivelse og konflikt. Og tilstrækkelig bistand gives ikke i landdistrikter og konfliktramte områder – hverken af hjælpeorganisationer eller af staten.

Samtidig er vold mod civilt, medicinsk personale og ejendom hverdagskost, og leverandører af sundhedsydelser er regelmæssigt nødt til at indstille deres operationer og efterlade folk berøvet den lægehjælp, de har hårdt brug for.

Læger uden Grænser har også konstateret, at mange sårbare mennesker i konfliktramte provinser i det østlige DR Congo er udelukket fra sundhedspleje af systemet for omkostningsdækning, der udøves af officielle sundhedsorganisationer og ngo’er. Selvom det nationale sundhedssystem teoretisk set garanterer gratis lægehjælp i nødsituationer, skal folk stadig betale, på trods af at de lever i en krigszone.

“Infrastruktur og et sundhedssystem, der er næsten ikke fungerer, fortsat konflikt og en mangel på respekt for humanitære og sundhedspersonale, et gennemtrængende omkostningsdækning-system, der kræver betaling for sundhedsydelser selv i krisesituationer. Alle disse faktorer har en katastrofal effekt på sundheden for befolkningen i det østlige DR Congo , “siger Annemarie Loof, Operational manager hos MSF.

For de 2.960.000 mennesker, der i øjeblikket er fordrevne i DR Congo – og især det store antal “skjulte” fordrevne, der lever hos værtsfamilier eller gemmer sig i bushen – er situationen særlig dyster.

Disse mennesker får lidt eller slet ingen humanitær bistand. Hvis de gør, er det uregelmæssigt og sjældent. I mellemtiden er der stigende pres på bidragsydere for at kanalisere bistand til visse ”befriede zoner” med henblik på at stabilisere konfliktramte områder og styrke statens myndighed.

“Udbrud af sygdomme som mæslinger, malaria og kolera forekomme år efter år i det østlige DR Congo. Alligevel er sundhedssystemet de fleste tilfælde ude af stand til at forhindre dem eller at reagere,” siger dr. Jatinder Singh, MSF medicinsk koordinator i DRC.

“Som et resultat, lider og dør mange mennesker, og tragedien er, at meget af denne menneskelige lidelse kan forebygges.”

Der bør træffes øjeblikkelige foranstaltninger for at afslutte denne langvarige lidelser, mener organisationen, der kommer med følgende opfordringer:

  • Bevæbnede aktører skal respektere civile, humanister og medicinske faciliteter.
  • Den humanitære bistand skal være rettidig, fleksibel, hensigtsmæssig og udelukkende baseret på folks behov snarere end deres placering eller nogen form for politisk dagsorden.
  • Økonomiske hindringer for sundhedspleje for de udsatte mennesker i konfliktramte områder i det østlige DR Congo skal fjernes og forebyggelse af og reaktion på sygdomsepidemier skal forbedres.

Læger uden Grænser driver katastrofeindgreb, vaccinationskampagner og regelmæssige programmer i alle provinser i DR Congo. Læger uden Grænser har arbejdet i landet siden 1981.

Rapporten Everyday Emergency kan ses og downloades her (ledsaget af web-videoer filmet i DR Congo): http://www.msf.org.uk/everyday-emergency (PDF, 68 sider).