Danskerne lægger beslag på stadig større områder i udlandet for at skaffe billige fødevarer til os selv. Reelt kræver vores madbehov et areal, der er mere end dobbelt så stort som Danmark, skriver Politiken Søndag.
Det viser en ny rapport fra Verdensnaturfonden, WWF, der offentliggøres senere i maj. Rapporten analyserer Danmarks globale fodaftryk på fødevareområdet – størrelsen af det areal, vi lægger beslag på til produktion af den mad, vi indtager.
Danskerne fortærer mere end 3 gange så meget kød som den gennemsnitlige verdensborger, og vi er med hver 111 kg årlig det næstmest kødspisende folk i EU efter spanierne. Vores samlede fødevareimport er mere end fordoblet siden 1990, og vi ligger i toppen i EU.
– At vi importerer så meget, er et problem, i de tilfælde hvor vores fødevarer produceres i u-lande uden tilstrækkeligt hensyn til miljømæssige og sociale forhold, siger Jacob Andersen, afdelingschef i WWF.
F.eks. importerer vi årlig næsten 176.000 ton palmeolie, der blandt meget andet indgår i chokolade, is, kager og margarine. Det sker på trods af, at oliepalmeplantager er en af de vigtigste årsager til den hastige skovrydning i Sydøstasien, især i Malaysia og Indonesien, og det truer bl.a. orangutangerne.
Samtidig er Danmark ironisk nok aktiv med miljøbistand til de selvsamme områder.
Den palmeolie, Danmark importerer, dyrkes på 1.920 kvadratkilometer – vores globale fodaftryk på alene dette område dækker dermed et areal større end Lolland-Falster.
– De fattige lande, der eksporterer til os, opnår i det store og hele kun få økonomiske gevinster ved at levere råvarer til os, siger Jacob Andersen til Politiken Søndag.