Rapport: Dine rådne bananer kan blive byggesten til dit nye hus

landfill-879437_1920
Thomas Jazrawi

Bananskræl, kartofler, jordnøddeskaller og svampe kan omdannes og genbruges som bygningsmateriale, siger en ny rapport fra det internationale ingeniørfirma Arup.

Rapporten kaster lys på innovative muligheder som kultiveret mikroalger til facader, mursten af svampe, der, tager fem dage at gro og brugen af 3D-printere til at skabe de nye materialer.

Mere end én tredjedel af verdens mad går til spilde enten på markerne, under transporten eller i butikker og hos forbrugeren. Derfor bør verdenssamfundet udnytte disse store mængder af råmateriale og omdanne det til en klimamæssigt og økonomisk bæredygtig ressource.

Arup præsenterer resultaterne af den undersøgelse, firmaet har lanceret for at promovere nytænkning i bygningsbranchen og innovative bygningsmaterialer.

”We need to move away from our ‘take, use, dispose’ mentality”, lyder det fra Arups europæiske materialekonsulent, Guglielmo Carra. 

På verdensplan er bygningsindustrien blandt de største forbrugere af råmaterialer. Den globale cementproduktion vurderes til at være ansvarlig for hele 5 % af verdens CO2-udslip, hvilket er højere end flyselskabernes samlede udslip. 
 
Cirkulær økonomi i grøn omstilling
 
Materialer af organisk skrald kan være med til at ændre vores anvendelse af råmaterialer, men der bør også ske en ændring i fremstilling af materialerne og indstillingen hos industrien.  
 
Ligesom materialer af organisk skrald skal være med til at ændre verdens brug af råmaterialer, skal der ske en ændring i fremstillingen af materialer og industriens indstilling til omstilling.
 
Et stigende pres om bæredygtigt materiale fra virksomheder, der vil sænke deres CO2 fodaftryk, skaber ændringer fremstillingen af bygningsmateriale.
 
Eksempelvis bliver aluminium i stigende grad i Norge, Rusland og Canada nu produceret med bæredygtig energi i stedet for fossil brændstoffer.
 
Storbyer som Paris, London og Amsterdam er i gang med at omstille til cirkulær økonomi – en økonomisk tilgang til brug af ressourcer med fokus på genbrug af produkter/materiale, at producere uden spild og forurening samt at bruge mindre nye råmaterialer og mindre energi.