Af Per Bo
koordinator for EU-NGO Platformen
Lever EU-landene op til de løfter, de har afgivet, når det gælder udviklingsbistand?
Det er temaet for årets “Aid Watch” rapport: INGEN TID AT SPILDE (’No Time to Waste’).
Rapporten er udgivet af CONCORD, der er paraplyorganisation for flere end 1.600
europæiske udviklingsorganisationer. Den viser, at omkring 2/3 af EUs medlemslande har beskåret u-landsbistanden siden 2006.
Faldet i den europæiske u-landsbistand har fået OECD til at rette hård kritik af
EU. OECD opfordrer til stigninger i bistanden, hvis EU-landene skal kunne
leve op til egne målsætninger fra 2005.
I OECDs seneste opgørelse faldt EU-landenes u-landsbistand fra 0,41 procent af BNI i 2006 til 0,38 pct. i 2007. Det skal ses i relation til konferencerne om FNs 2015 mål og finansiering af udvikling senere på året.
En yderligere problematik er, at mange af de i alt 27 EU-lande forsat afholder udgifter til f.eks. gældseftergivelse og flygtninge over udviklingsbudgettet frem for at tilføre reelle midler til fattigdomsbekæmpelse i verdens fattigste lande.
Fraregnes disse udgifter, udgør EU-landenes u-landsbistand kun 0,33 pct. af BNI. Fortsætter den nuværende tendens vil EU-landene yde 500 milliarder kroner mindre i u-landsbistand end oprindeligt lovet i perioden 2005 til 2010.
Danmark klarer sig relativt pænt i den europæiske sammenligning, men kritiseres for at skære ned på de menneskelige ressourcer i Danida.
Samtidig anfører de folkelige organisationer, at der skal sikres tilførsel af additionelle (yderligere) midler for at kunne håndtere klimaspørgsmål og andre
globale udfordringer.
Danmark kritiseres bl.a. for at finansiere udgifter til det internationale klimatopmøde i København i december 2009 over udviklingsbudgettet på Finansloven for 2008.
Det er vigtigt, at Danmark følger en praksis, som indebærer, at man med autoritet kan kritisere andre medlemslande, der ikke lever op til de løfter, EU har afgivet.
Rapporten og et brev fra EU-NGO Platformen til udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) kan ses på EU-NGO Platformens hjemmeside www.eu-ngo.dk
Kilde: 92-Gruppens nyhedsbrev – Nyt om miljø og udvikling, nr. 54, juni 2008