Verdens u-lande går glip af et enormt potentiale for vækst og udvikling, fordi en stor del af det arbejde, kvinder udfører i hjemmet, ikke tillægges nogen værdi i samfundsøkonomien – på den måde får man aldrig frigjort kvindernes reelle potentiale.
Det fremgår af en spritny rapport fra den internationle NGO, ActionAid, som Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er dansk medlem af, skriver MS i en pressemeddelelse onsdag.
I rapporten står, at “alle kvinder, i alle lande, uanset race, kaste eller etnisk tilhørsforhold forventes at yde omsorg for andre og for familien i kraft af deres rolle som mødre, hustruer eller døtre”.
“Men kvinder, som lever i fattigdom, er uforholdsmæssigt mere underlagt disse krav og forventninger. Bl.a. fordi mange omsorgsopgaver rent praktisk er mere besværlige og tidskrævende at udføre i udviklingslande”.
Eksempelvis bruger kvinder i Nepal 268 minutter om dagen på husarbejde, mens mændene kun bruger 56 minutter.
Mændene bruger til gengæld næsten to timer på at være sammen med vennerne dagligt, mens kvinderne i undersøgelsen svarer, at de bruger knap 24 minutter på sociale aktiviteter.
I Uganda anvender kvinderne gennemsnitligt 209 minutter på at passe børn, mens mændene svarer, at de højest bruger omkring 27 minutter på børn om dagen.
Man kan se flere eksempler på
http://www.actionaid-commshub.org/unpaidcareworkinfo/#
Graver dybt i fire u-landes dagligdag
Rapporten bygger på indgående studier af fattige kvinders dagligdag og tidsforbrug i Nepal, Uganda, Nigeria og Kenya.
I alle landene gælder det, at mændene bruger langt mere tid end kvinderne på sociale aktiviteter, venner, medier m.m., mens kvinderne omvendt benytter det meste af tiden på usynligt, ubetalt arbejde indenfor hjemmets rammer.
De henter vand, passer børn, samler brænde, laver mad, passer smålandbrug, husdyr osv. Jo fattigere og jo længere ude på landet familierne lever, desto mere tidskrævende er disse aktiviteter.
Ud over den iøjnespringende ulighed, der ligger i dette faktum, forhindrer denne usynlige, uundværlige men også undervurderede og underbetalte arbejdsbyrde kvinderne i at opnå samme rettigheder til uddannelse, politisk indflydelse og social og økonomisk aktivitet som mændene.
Pointen i rapporten er derfor, at man må satse målrettet på at få dette usynlige arbejde frem i lyset og omdefinere arbejdsindsatsen.
Så den i stedet for at dræne samfundet for menneskelige ressourcer kommer til at bidrage til vækst og udvikling.
Det er samtidig en pointe, som Mellemfolkeligt Samvirke kalder afgørende for valøren af de nye FN mål, som skal sættes efter 2015.
Bedre samfundsøkonomi via kvinder
Man kan sige, at udviklingslandene har brug for at samfundsgøre kvinders service og velfærdsydelser.
Ved at rykke omsorgsopgaver som børnepasning, sundhedspleje, energiforsyning (vand og brænde) fra den private sfære til det offentlige, og give disse opgaver en synlig værdi, kommer aktiviteterne til at spille aktivt ind i samfundsøkonomien.
Samtidig frigøres kvinders tid til andre gøremål såsom uddannelse, politik og lønnet arbejde, altsammen til gavn for samfundet.
Rapporten tilbyder ifølge MS en nærværende vinkel på de aktuelle FN møder, som foregår i København denne uge, om formulering af nye globale udviklingsmål, der kan afløse FNs 2015 Mål.
Konsultationen har specifikt fokus på ulighed og kvinder, og det er også temaet for rapporten.
Den kan hentes (downloades) i sin helhed på
http://www.actionaid.org/sites/files/actionaid/making_care_visible.pdf
Yderligere oplysninger hos:
Pressechef hos MS, Mikala Satiya Rørbech
Tlf. direkte 77 31 00 46 og mobil 60 43 43 21