Rapport: Nem adgang til håndvåben i kriseområder voksende trussel mod alt nødhjælpsarbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kriminelles vold er den største trussel mod humanitært udviklingsarbejde, viser en ny undersøgelse.

Humanitære udsendinge og udviklingsarbejdere er stadig oftere udsat for vold, trusler og evakueringer. Således er mindst 100 civile FN- og NGO-medarbejdere blevet dræbt mellem juli 2003 og juli 2004 og bevæbnede kriminelles vold er den største trussel mod humanitært udviklingsarbejde.

Det viser en ny og meget omfattende undersøgelse, som netop er offentliggjort, skriver CARE Danmark i sit seneste elektroniske nyhedsbrev, care-e-nyt.

Det er en alarmerende udvikling, der har fundet sted over de senere år, hvor antallet af overlagte overfald på nødhjælps- og udviklingsarbejdere og organisationer er vokset i takt med, at stadig flere håndvåben er blevet tilgængelige i de fattige lande.

– Nødhjælps- og udviklingsorganisationer må føje deres stemme til den internationale debat om kontrol med håndvåben og sørge for, at den virkelighed, deres medarbejdere dagligt møder, bliver bedre forstået af politikere og regeringer, skriver generalsekretær for CARE International, Denis Caillaux, i undersøgelsens forord.

Rapporten “No Relief: Surveying the Effects of Gun Violence on Humanitarian and Development Personnel”, bygger på erfaringerne fra over 2.000 nødhjælps- og udviklingsarbejdere fra 17 internationale organisationer i 96 lande og territorier.

Det er den største globale undersøgelse nogensinde af sin slags. Undersøgelsen viser, at bevæbnede kriminelle civile rutinemæssigt er årsag til sikkerhedspro-blemer og udsættelse eller suspendering af projekter, hvilket afskærer de berørte befolkningsgrupper fra at få den stærkt tiltrængte hjælp.

Over en femtedel af de adspurgte rapporterede, at de ikke havde kunnet nå ud til 25 procent eller flere af modtagerne af hjælp de sidste 6 måneder på grund af rutinemæssige trusler med våben. 32 pct. af de adspurgte fortalte, at de ansætter og gør brug af bevæbnede vagter som værn mod vold.

“No Relief” er udgivet af Centre for Humanitarian Dialogue og Small Arms Survey som en del af “In the Line of Fire”-projektet, der er et globalt, årelangt studie af effekterne af lokales våbenadgang og -misbrug på humanitære- og udviklings-operationer og personel.

Rapporten kan downloades fra www.hdcentre.org og www.smallarmssurvey.org