Rapport: Øget dansk fokus på ansvarlige investeringer – ros til NGOer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark optræder for første gang i en europæisk kortlægning af socialt ansvarlig investering. Det er et markant fremskridt, konkluderer rapporten, der roser NGOer for deres indsats.

Selv om danske pensionsselskaber og investeringsforeninger fortsat har milliarder af kroner i energiselskaber, der samarbejder med Burmas militærdiktatur, går det den rigtige vej i Danmark, hvad angår socialt ansvarlige investeringer – også kaldet SRI.

Det viser en ny undersøgelse fra det europæiske SRI-forum, Eurosif, skriver Danwatch i en presserundsendelse onsdag.

“Det er nye tider. Flertallet af de store pensionsselskaber har udarbejdet en systematisk tilgang til ansvarlige investeringer (…). Det danske SRI-marked er vokset på det seneste efter at have været historisk langsom til at tage SRI til sig,” konkluderer Eurosif i rapporten.

I øjeblikket er markedet på godt 850 milliarder kr. Tilsvarende tal for Norge og Sverige er henholdsvis 1.508 mia. kr. og 1.421 mia. kr.

Økonom Erik Alhøj, direktør i GES Investment Services DK, rådgiver fonde om etiske investeringer. Han har været konsulent på rapporten, som for første gang omhandler Danmark.

– Vi er med nu, fordi der er begyndt at ske noget i Danmark. Hvor vi i en del år været noget bagefter, nærmer vi os nu niveau i andre europæiske lande, siger Alhøj.

Det øgede fokus har mange forklaringer. Både rapporten og Erik Alhøj fremhæver i særdeleshed FN’s program UN PRI, der fastlægger en række principper for ansvarlig investering. En håndfuld danske pensionskasser samt flere end 400 af verdens største kapitalforvaltere har skrevet under på principperne.

– Det er meget vigtigt, for dermed er det ikke længere noget nicheagtigt i den finansielle sektor, men noget almindeligt. Man vil se efterhånden, at hvis man gerne vil investere bæredygtigt eller etisk, er det ikke nødvendigvis noget, som man taber penge på. De fleste analyser viser, at man kan få et mindst lige så godt afkast på dette som ved alle mulige andre aktieinvesteringer. De ved de 400 forvaltere godt, ellers gjorde de det ikke, anfører Erik Alhøj.

Den øgede fokus på SRI skyldes ifølge rapporten også indsatsen fra danske NGOer.

“Offentligheden har for nyligt lagt pres på danske foretagender for at få dem til at boykotte investeringer, der er forbundet med at fremstille klyngebomber,” skriver Eurosif i rapporten med henvisning til bl.a. Amnesty International.

Hos Amnesty er man enig i, at fokus er øget. Sanne Borges, international koordinator for Business & Human Rights, siger:

– Jeg synes absolut, at der samlet set er sket noget. Det har vi virkelig kunnet mærke. Pensionsselskaber begynder at ringe til at os, og de lytter til, hvad vi har at sige. “Kan vi ikke få et samarbejde i stand?” spørger de. Det er absolut positivt. Nu har vi fået bevidstheden på banen, så må vi handle ud fra det. Det er det, der mangler, siger Sanne Borges.

Hun mener, at ikke kun Amnesty Danmark, men i høj grad også DanWatch er drivkraften bag udviklingen.

– Det er primært det fokus, som DanWatch har skabt i medierne, der har fået pensionsselskaberne til at ringe til os. DanWatch har påvirket debatten utrolig meget. Det er det arbejde, som de har lavet, støttet op af os, der har sat fokus på social ansvarlighed, vurderer Sanne Borges.

Hun nævnerbl.a., at menneskerettigheder er blevet en mere eksplicit del af de største pensionsselskabers code of conduct.

Fremtiden vil byde på yderligere vækst herhjemme i socialt ansvarlige investeringer, vurderer Eurosif, der ud over UN PRI fremhæver regeringens “Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar”, som blev præsenteret i maj.

“UN PRI vil fortsat spille en vital rolle i at opfordre kapitalforvaltere til at udarbejde og videreudvikle praksis for ansvarlige investeringer. Engagementet øges sandsynligvis. Markedet forventer desuden, at en ny plan fra regeringen om social ansvarlighed vil blive en vigtig drivkraft de kommende år”, konkluderer Eurosif.

Handlingsplanen betyder, at de største danske virksomheder og institutionelle investorer fra 2009 vil blive tvunget til at skrive i deres årsrapporter, hvad de gør for at være ansvarlige.

Lignende lovgivning har ifølge Erik Alhøj haft stor effekt i Storbritannien, der har haft rapporteringspligt på området siden oktober 2007. – Den passus satte skub i det, siger han.

I et høringssvar til Folketinget, hvor loven om rapporteringspligt pt. er i udvalgsbehandling, vurderer økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), at pligten kommer til at gælde ca. 1.100 danske virksomheder. Loven ventes at træde i kraft 1. januar 2009.

Yderligere oplysninger hos Benjamin Holst, Editor, DanWatch c/o Nordeco, Skindergade 23, 3 sal, 1159 Kbn K. Kontor: 88 42 98 58, mobil: 31 77 11 00