Rapport før OL: Syerskerne i de fattige lande er de første tabere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kort før De olympiske Lege åbner fredag i London, er de første tabere allerede udpeget: Det er tusinder af arbejdere i lavtlønslandene, som fremstiller sportstøj og udstyr, skriver den tyske nyhedstjeneste, epo.de, i sit seneste nyhedsbrev mandag.

Mens de store leverandører af sportsartikler poster millioner i sponsor-penge til OL, spises kinesiske syersker, som fremstiller produkterne til sportsfolkene, af med en timeløn i størrelsesordenen en euro (7,60 kr.).

Op til årets Lege i London undersøgte Playfair, der er et initiativ fra den internationale fagbevægelse og Clean Clothes Campaign, leverandører i Kina, Sri Lanka og Filippinerne, som står bag beklædning til de tusinder af sportsudøvere.

175 kvindelige arbejdere på 10 fabrikker, der leverer til giganter som Adidas, New Balance, Nike eller Speedo, blev spurgt.

Resultaterne er barske: Sulteløn-ninger, tvungent overarbejde, afvisning af fagbevægelsens tilstedeværele og sundhedsfarlige arbejdsforhold.

Hvis man prote-sterer, bringer det omgående jobbet i fare, vurderer Playfair.

På en kinesisk fabrik måtte de kvindelige ansatte, ifølge studiet, arbejde fra klokken otte om morgenen til 22 om aftenen for at holde produktionsmålene. Da en af de ansatte fortalte det kinesiske arbejdstilsyn om de lange arbejdstider, blev hun fyret.

I Filippinerne beretter undersøgelsen om tilfælde, hvor kvindelige arbejdere blev afskediget, fordi de havde talt med hinanden i arbejdstiden

I Sri Lanka (Ceylon) tjener kvinder i de undersøgte virksomheder omkring 65 euro om måneden. Det svarer til ca. 1/5 af, hvad de har behov for, hvis de vil “føre en menneskeværdig tilværelse”.

“De Olympiske Lege viser, at penge ikke er noget problem, når de store mærkevare-firmaer vil markedsføre sig selv. Men det er de fattige arbejdere, der betaler gildet”, siger Michaela Königshofer, leder for Clean Clothes Campaign i Østrig.

“Virksomhederne investerer maximalt i at præsentere deres mærker og minimalt i de selvsamme varers produktion. For syerskerne i de fattige lande betyder det et liv i armod, trods alt deres slid”, lægger hun til.

De olympiske Lege 2012 løber fra 27. juli til 12. august.

Man kan linke til hele rapporten “Fair Games? Human rights for workers in Olympic 2012 supplier factories” på
http://www.tuc.org.uk/tucfiles/291/sportswear.pdf

Den optræder i pressemeddelelsen, som findes på
http://www.cleanclothes.org/campaigns/lighttheflame

Se også
www.play-fair.org
www.cleanclothes.org