Rapport: Sydafrika bør droppe kulkraft og satse på vedvarende energi

Forfatter billede

Sydafrikas energipolitik er kortsigtet, fordi den forurener og undlader at levere strøm til millioner af mennesker, konkluderer Greenpeace i ny rapport, der anbefaler det afrikanske BRICS-land at stoppe statsstøtten til kulkraftværker.

For snart to år siden mødtes verdens ledere til COP17 i Sydafrika for at finde fælles fodslag om en klimaaftale, der sætter verden på et grønnere energispor. Det lykkedes som bekendt desværre ikke, skriver Greenpeace mandag.

I dag står Sydafrika med kæmpe energiudfordringer. Landets fejlslåede energipolitik er styret af særinteresser i kul- og kernekraftsektoren, og millioner af sydafrikanere er forhindret adgang til elektricitet.

Tirsdag er der atter møde i Durban, hvor vækstlandene, de såkaldte BRIKS-lande (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika), samles til en konference for at udvikle en grønnere energipolitik. Greenpeace udfordrer de fem lande til at tage globalt lederskab i udviklingen af vedvarende energi.

I den forbindelse lancerede Greenpeace i dag, mandag, rapporten Powering the Future: Renewable Energy Roll-out in South Africa. I bl.a. Sydafrika er der nemlig en del at arbejde med.

“Sydafrikas nuværende energiplanlægning er faretruende kortsigtet, den ignorerer de store, eksterne omkostninger ved både kul- og kernekraft, og så undlader den at levere elektricitet til millioner af borgere”, fastslår Kumi Naidoo, international generalsekretær i Greenpeace.

Først og fremmest er det på tide, at Sydafrikas regering dropper statsstøtten til kulkraftværker og den centraliserede energiforsyning, tilføjer Ruth Mhlanga, energi- og klimamedarbejder hos Greenpeace.

”Omkostningerne ved vedvarende energi falder samtidig med, at de stiger for fossile brændstoffer. Det beviser, at økonomien allerede har forandret sig. De tendenser, som vi understreger i rapporten, viser, at ”kultiden” er ovre”, siger hun.

Sydafrika kan og skal satse på vedvarende energi, der kan give flere sydafrikanere adgang til billigere el, flere jobs og ”demokratisere energiproduktionen”.

”Sydafrika, BRIKS-gruppen og resten af verden har ikke længere råd til at vente – klimaforandringerne sker nu. Det er ikke teknologi, mangel på ressourcer eller økonomi, der forhindrer en energi(r)evolution, men nærmere misforståelser og mangel på politisk vilje”, slutter Ruth Mhlanga.

Læs mere og download rapporten her: http://www.greenpeace.org/denmark/da/nyheder/2013/Vakstlandene-kan-blive-fremtidens-gronne-ledereVakstlandene-kan-blive-fremtidens-gronne-ledere/