Rapport: Værre end nogensinde for syrerne i 2015

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I denne måned passerer Syrien femåret for den blodige konflikt, der har raseret det mellemøstlige land siden foråret 2011. Og 2015 var det absolut værste år for syrerne indtil videre.

Det konkluderer 30 nødhjælps- og bistandssorganisationer, der arbejder i Syrien, i en ny rapport, skriver DR online fredag.

Blandt dem er britiske Oxfam, hvor danske IBIS er medlem, ActionAid, som Mellemfolkeligt Samvirke er tilknyttet, CARE International, der har en dansk aflægger, og Norsk Flyktninghjelp (NRC).

I 2015 rundede de omkomne 50.000, og selv om antallet er lavere end de foregående to år, bliver livet sværere og sværere for syrerne i takt med, at konflikten trækker ud, lyder det i rapporten "Fueling the Fire" (PDF, 36 s.).

Ifølge rapporten mangler over 12 millioner syrere rent vand, og næsten ni millioner har ikke nok at spise.

I de belejrede områder er behovet for nødhjælp akut, lyder det i rapporten. Nødhjælpsorganisationerne kan fortælle om børn, der har måtte leve af græs på grund af mangel på fødevarer.

De civile i de belejrede byer manglede i 2015 også andre grundlæggende fornødenheder, som tøj og varme.

“Vi har hverken sko eller sandaler. Vi har ikke noget tøj, vi har ikke huer eller varmeapparater, og vi har ingen handsker”, fortæller en unavngiven dreng i en belejret syrisk by til hjælpeorganisationen Red Barnet ifølge DR online.

Udtalelsen er symptomatisk for en befolkning, der er bragt helt i knæ, og ifølge rapporten voksede antallet af syrere, der har akut behov for nødhjælp, da også med halvanden million mennesker alene sidste år.

Kun 10 procent af FN's hjælpekonvojer har i 2015 været i stand til at krydse frontlinjerne for at bringe nødhjælp frem til oprørskontrollerede områder.

Skarp kritik af stormagterne

Rapporten indeholder også en skarp kritik af de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, nemlig Rusland, USA, Frankrig/England og Kina, for ikke at have levet op til deres ansvar overfor de civile syrere.

Til gengæld har parterne “bidraget til yderligere lidelser” ved at engagere sig militært, hedder det.