Rasmus Kjeldahl blir 50 – forbrugere, etik, u-lande og CSR

Rasmus Kjeldahl


Foto:
Laurits Holdt

Fødselaren blev færdig som agronom fra Landbohøjskolen på Frederiksberg i 1990. Senere gik vejen til Statens Jordbrugsøkonomiske Institut, EU-Kommissionen og hjem igen fra Bruxelles til et job i fødevereministeriet.

Her var han sektorchef for økologi i Plantedirektoratet til 2002.

Det år blev skelsættende for hans videre karriere, idet han i februar 2002 tiltrådte som direktør for Forbrugerrådet og her var med til at søsætte flere retningsgivende initiativer med relevans for økologi, u-lande og virksomheders samfundssind (CSR).

Det ene var DanWatch, der blev stiftet i november 2007 som en “etisk vagthund” i form af et uafhængigt medie- og researchcenter.

Centret driver undersøgende graver-journalistik for at dokumentere private og offentlige virksomheders påvirkning på mennesker og miljø på globalt plan.

Det andet var Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) fra februar 2008.

Det er et samlingssted for virksomheder, fagbevægelsen, interesseorganisationer, folkelige organisationer og offentlige instanser. Her kan de sammen diskutere, inspirere og udfordre hinanden i arbejdet for at fremme ansvarlig handel globalt.

Det tredje var rollen som medstifter af den grønne tænketank, Concito, i september 2008. 

Et eller andet gik galt

Årene som daglig chef i Forbrugerrådet blev mange – godt 11. Men undervejs gik et eller andet galt.

Sidst i oktober 2012 indstillede Kjeldahl til rådets bestyrelse, at driften af det uafhængige forbrugerblad “Tænk” og Tænk Penge skulle udliciteres til mediebureauet Benjamin Media, der ikke havde erfaring med kritisk forbrugerjournalistik.

Bestyrelsen fulgte hans indstilling, skrev fagbladet “Journalisten” dengang.

Det skete angiveligt samtidig med, at Arbejdstilsynet konkluderede, at journalisterne på Tænk var udsat for “sundhedsmæssig risiko” på grund af “tidspres”

Året før havde Rasmus Kjeldahl over for “Journalisten” understreget, at det gik rigtigt godt på både Tænk og Tænk Penge. Der var sket en “modernisering af udtryk og indhold” og Tænk havde helt bemærkelsesværdigt “øget sit oplag”.

De ord faldt efter en kritisk artikel i selvsamme fagblad, der gjorde gældende, at uenighed om den redaktionelle linje havde udløst et internt opslidningsslag og fratræk af nøglemedarbejdere fra det estimerede forbrugerblad.

Et blad, hvor bl.a. navnkundige PH – Poul Henningsen (1894-1967) – og snart 92-årige Sten Hegeler har været redaktører.

Stop med omgående virkning

I marts 2013  – altså et halvt år efter – stoppede Kjeldahl i Forbrugerrådet med omgående virkning.

“Vi er enedes om, at det er bedst for begge parter at skilles nu, hvor vi står over for forandringer”, forklarede rådets arbejdende bestyrelsesformand siden april 2012, videnskabsjournalisten Anja Philip.

Hun havde allerede indsat en konstitueret direktør og uddybede det i en presseudtalelse:

“Der er sket rigtig meget i de senere år – både i samfundet generelt, i forbrugernes behov og ønsker og i den måde, vi kommunikerer og samarbejder på”.

“Derfor har Forbrugerrådet igennem den seneste tid arbejdet med en ny strategi, som skal imødekomme vores behov som organisation for at gå nye veje og arbejde på nye måder. Det kalder naturligt nok på en ny direktør”, sluttede Anja Philip.

Kjeldahl kom dog ikke til at stå uden job længe. I august 2013 blev han direktør for NG0en “Børns Vilkår”.

Danida-millioner til DanWatch

Til gengæld forlod Rasmus Kjeldahl i 2013 formandsposten for DanWatch efter at have beklædt den siden 2008. 

Her har han siden kunnet glæde sig over, at DanWatchs omfang og aktiviteter er vokset anséligt efter millionstøtte fra Danidas særlige CSR-pulje og udvidelse af den faste stab i konsekvens heraf. 

Støtten omfatter fem mio. kr. over tre år (2014-2016).

Folkekirkens Nødhjælp tog i sin tid initiativ til DanWatch sammen med Forbrugerrådet, WWF Verdensnaturfonden, Mellemfolkeligt Samvirke og Solhvervsfonden v. Knud Foldschack.

Initiativet og forarbejdet til at etablere en virksomhedsvagthund i Danmark blev taget af DanWatch’s første direktør biolog Søren Ring og DanWatch’s første redaktør journalist Benjamin Holst i efteråret 2006 og parallelt opstod ideen i Forbrugerrådet.

Initiativet er fortsat knyttet til stifterne, der p.t. har flertal i bestyrelsen og beklæder både formands- og næstformandsposten. 

DanWatch’s redaktion på Svanevej i Københavns nordvestkvarter fastlægger uafhængigt af bestyrelsen, hvilke historier DanWatch skal satse på. 

Det etiske initiativ – DIEH

Også Kjeldahls rolle som fødselshjælper for Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) har båret frugt.

Da det hele startede i 2008 var der 16 medlemmer fra de fire medlemsgrupper: Folkelige organisationer, erhvervsorganisationer, fagbevægelsen og virksomheder. I dag er der 58 medlemmer, de fleste virksomheder.

DIEH oplever stor interesse fra virksomheder, der gerne vil have sparring til en etisk og værdifuld vækst – fra ansvarlig produktion til ansvarlige indkøb og kontrol af leverandører.

Det gælder både store og små virksomheder fra kæmper som Mærsk og Lego til noget mindre Vangsøe Natursten.

Bl.a. er der stor interesse fra tekstilbranchen, der “gerne vil sikre ordentlige forhold for deres ansatte i lande som Bangladesh”, som det hed fra DIEH i februar i  år.

Den offentlige sektor går heller ikke ram forbi

Det offentlige køber ind for ca. 300 milliarder kr. om året.

Derfor er sektoren med til at understøtte udbuddet af varer og ydelser, der udover at være billige og af god kvalitet er sikre og sunde og produceret under ansvarlige forhold.

Men som alle andre køber det offentlige ind til lavest mulige pris gennem globale værdikæder.

Der er således risiko for, at produktionen foregår i lande, hvor håndhævelsen af internationale retningslinjer er usikker, og respekten for menneskerettigheder lav eller ikke eksisterende.

Så også i det offentlige er man med til at fremme ansvarlig produktion via samarbejde og dialog med sine leverandører, ikke mindst i lyset af de internationale retningslinjer på området.

De senere år har der i flere fora, bl.a. i regi af DIEH, været diskuteret, hvordan det offentliges ansvar kan udmøntes i praksis.

Privat kommer Rasmus Kjeldahl fra en lærer- og ingeniørfamilie i Skanderborg. Han har tre lejlighedsvis hjemmeboende børn.