RCT går ind for at hjælpe Gazas tusindvis af traumatiserede børn

Redaktionen

I kølvandet på de massive israelske bombninger af Gaza omkring årsskiftet er mindst halvdelen af Gazas 750.000 børn nu traumatiserede i en eller anden form.

Det vurderer det RCT-støttede Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), skriver Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT) i København i en pressemelding tirsdag.

Presset på GCMHP har været enormt efter krigshandlingerne, og derfor får centret nu direkte hjælp til at styrke indsatsen med at rehabilitere Gazas mange krigstraumatiserede.

Med støtte fra RCT tager læge og psykiater Jone Schanche Olsen 31. marts fra Norge til Gaza for i ti dage at give supervision og de-briefe de ansatte.

– GCMHP har efter den israelske militæroffensiv i december og januar iværksat et kriseberedskab, der primært henvender sig til børn og deres familier. Det er godt, at der er lokale kræfter, der kan tage sig af de store udfordringer, der foreligger. Men erfaringer viser, at det også er vigtigt, at tage sig af behandlerne for at modvirke, at de brænder ud og ikke kan arbejde mere, siger Jan Ole Haagensen, der er leder af RCTs internationale afdeling.

– Vi er glade for at kunne trække på Jone Schanche Olsen. Han har betydelig erfaring indenfor feltet og har været i Gaza flere gange tidligere, blandt andet i sin egenskab af tidligere sundhedsfaglig rådgiver i RCT, siger Haagensen.

Børnene i Gaza har på kort tid været vidner til, at 1.200 mennesker er blevet slået ihjel og 5.000 såret. De har fået forfærdende scenarier indprentet og oplevet deres forældre hjælpeløse og bange uden noget trygt sted at søge hen.

Eyad El-Sarraj, psykiater og leder af GCMHP fortæller, at han meget ofte får meldinger om børn, der ikke spiser, har voldsomme mareridt, klynger sig til mødrene, er passiviserede eller udvikler voldelig adfærd.

Han vurderer, at mange efter krigshandlingerne vil udvikle depression eller post traumatisk stress syndrom, hvis ikke der gøres en massiv indsats for at behandle børnenes traumer og forhindre kroniske psykiske problemer.

Langtidsfølger af ubearbejdede traumer er skræmmende. Udover f.eks. adfærdsvanskeligheder og problemer i skolen, vil flere af disse børn, ifølge Eyad El-Sarraj, måske ty til vold og være tilbøjelige til at tilslutte sig grupper som Hamas.

GCMHP har iværksat en storstilet handlingsplan rettet mod traumatiserede børn. Centrets specialister har stor erfaring med avancerede behandlingsterapier, men deres styrke er også mange års samarbejde med de lokale lærere, socialarbejdere og læger, der møder børnene.

Håbet er, at en massiv indsats nu kan lindre børnenes psykiske smerte og forhindre, at vold avler mere vold i fremtiden.

For yderligere oplysninger eller etablering af kontakt til Jone Schanche Olsen, Eyad El-Sarraj eller Jan Ole Haagensen, kontakt kommunikationsmedarbejder Simon Ankjærgaard på tlf. 36 93 86 57 eller 22 30 16 81
Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims (RCT), Borgergade 13, P.O. Box 2107, 1014 Kbn K, e-mail: [email protected] og www.rct.dk