Ny multimediefortælling skal fremme projekt for at forebygge kriminalitet blandt børn af torturofre.
Forskningsrapporter samler let støv, når de først er kommet op på hylden. Derfor benytter Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) sig af en story-maker i formidlingen af et forskningsprojekt om forebyggelse af kriminalitet blandt unge i flygtningefamilier.
“Netværk for Rami er en multimediefortælling, der med lyd og billeder skal udbrede projektet til alle, som arbejder indenfor området, skriver RCT i en pressemeddelelse fredag.
RCT har med succes gennemført et kriminalitetsforebyggende pilotprojekt i Karlebo kommune i Nordsjælland. Projektet fremmer samarbejdet mellem traumatiserede flygtningeforældre og kommunale fagpersoner.
Det sker gennem veldefinerede netværksforløb, som skaber dialog og ansvarsfordeling mellem forældrene og alle de professionelle, der arbejder med familiernes børn.
– Manglende koordinering mellem de, der arbejder med børn og traumatiserede flygtningefamilier i kommunerne, kan ikke alene skabe et dårligt samarbejde, men også konflikter mellem flygtningefamilier og myndighederne. Flygtningefamilierne oplever det som diskrimination og racisme – en følelse som videregives til børnene, siger antropolog Mette-Louise Johansen.
Hun har sammen med forskningschef Edith Montgomery og familiebehandler Tina Mouritsen, RCT, udsendt rapporten Mod en fælles indsats om det vellykkede projekt.
Mange unge føler sig marginaliserede og på forhånd stemplede. Fjendebilleder og følelsen af at være udstødt kan betyde, at børnene griber til kriminalitet og vold.
Også forældrene oplever marginalisering, vrede og overvågning. Børnene bliver ofte bekræftet derhjemme i deres følelse af stigmatisering, og bærer dette med sig tilbage til mødet med de professionelle i skolen, i klubben eller på gaden.
Forældrenes trivsel og et godt samarbejde med myndighederne er derfor vigtigt for at forebygge ungdomskriminalitet.
– Projektet har skabt bedre koordinering og højnet indsatsen over for familierne. Det har resulteret i en positiv adfærd blandt de 7-13 årige børn, siger Mette-Louise Johansen.
Med et budget under en million kr. med støtte fra Socialministeriet, Egmont Fonden og Sygekassernes Helsefond samt med få kommunale ressourcer har pilotprojektet på kort tid opnået resultater:
Efter 3 netværksmøder oplever skolerne og institutionerne en mærkbar, positiv forandring hos børnene. Både forældre og professionelle mener, at de gensidige fjendebilleder er blevet overvundet gennem det styrkede samarbejde. Forældrene oplever mindre stress.
Lærere, pædagoger, politi, læger og socialrådgivere vurderer, at de kan drage nytte af processen i deres daglige praksis.
Fra foråret tilbyder RCT undervisning til kommuner om projektet og de indeholdte metodebeskrivelser, der er dokumenteret i rapporten Mod en fælles indsats, se www.rct.dk
Multimediefortællingen “Netværk for Rami” gør projektet tilgængeligt på Internettet via relevante hjemmesider. Premieren finder sted tirsdag den 20. marts kl. 15 – 16 i RCTs lokaler i Borgergade 13 i København.
Yderligere oplysninger hos kommunikationskoordinator Tue Magnussen, RCT, tlf. 33 76 06 00 (mobil 22 44 43 95) eller antropolog Mette-Louise Johansen, RCT, mobil 24 21 15 76