RCT opfordrer til uvildig undersøgelse af fangeoverdragelser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København opfordrer til, at der bliver foretaget en uvildig og uafhængig undersøgelse i den såkaldte fangesag, hvor 31 afghanere i marts 2002 blev udleveret fra dansk til amerikansk militær i det centralasiatiske land.

Flere af fangerne har siden hævdet, at de i amerikansk varetægt blev mishandlet og udsat for torturlignende overgreb. Én af dem har efterfølgende lagt sag an mod det danske forsvarsministerium, da han mener, at den danske stat har en del af ansvaret for mishandlingen.

RCTs opfordring kommer efter, at det via nyopdukkede dokumenter er kommet frem, at den danske regering forud for fangeoverdragelsen var advaret om, at USA ikke ville leve op til sine internationale forpligtelser og at der dermed var risiko for, at fangerne kunne blive mishandlet.

Advarslen fremgik af et brev fra Forsvarets Auditørkorps til daværende forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) dateret 6 uger før fange-overdragelsen.

– RCT opfordrer til en uvildig og uafhængig undersøgelse af sagen. Det er vigtigt for placeringen af et eventuelt ansvar, men også principielt vigtigt i kampen mod tortur, hvor Danmark traditionelt har været foregangsland. Det er dybt kritisabelt, at et medlem af den danske regering har haft kendskab til tortur-risikoen, da de danske soldater i 2002 udleverede de 31 fanger til de amerikanske styrker, siger Tue Magnussen, advocacykoordinator for RCT.

Som det fremgår af dokumenterne har USA – i modsætning til Danmark – ikke ratificeret den såkaldte Tillægsprotokol 1 til Geneve-konventionen. Det har Danmark og det forpligter danske soldater til at behandle de tilfangetagne som krigsfanger. De må derfor ikke udsættes for tortur eller tvang.

Yderligere oplysninger hos Tue Magnussen, advocacykoordinator, tlf.
33 76 06 00, mobil 22 44 43 95 eller [email protected]

KORT OM KRIGSFANGESAGEN

Natten mellem 17. og 18. marts 2002 blev 31 afghanere taget til fange på en koranskole mistænkt for at tilhøre Taliban. Danske jægersoldater udleverede fangerne til den amerikanske lejr i Kandahar. Ifølge fangerne blev de bl.a. slået, sparket og kronraget af de amerikanske soldater.

Ifølge dokumentarfilmen “Den hemmelige krig”, vist på dansk TV, vidste regeringen i København, at amerikanerne ikke ville overholde konventionerne.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviste alle anklager og angreb filmen for at være fejlbehæftet. Afghanske Ghousouallah Tarin har lagt sag an mod Forsvarsministeriet som én af de 31 fanger. Tarin repræsenteres af advokat Tyge Trier, som kræver 50.000 kr. i torterstatning til sin klient.