RCT tilbyder at forbedre forsvarets undervisning om tortur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København hilser det velkomment, at forsvarsminister Søren Gade har handlet resolut efter den stærkt beklagelige mistanke om tortur og mishandling af irakiske fanger fra dansk militærs side.

– Det er godt og vigtigt, at forsvarsministeren har handlet hurtigt for at undgå, at der ikke skabes tvivl om Danmarks og det danske forsvars forhold til FN-konventionen og Geneve-konventionen, siger kommunikationskoordinator Tue Magnussen, RCT, i en pressemeddelelse fra organisationen søndag.

– På RCT finder vi, at de foreløbige anklagepunkter indebærer tortur. Det er i klar modstrid med FNs konvention mod Tortur, som Danmark ikke alene har ratificeret, men også taget initiativ til, siger Magnussen.

– Skandalen har i dele af forsvaret afsløret et chokerende ukendskab til tortur samt om de mest basale menneskerettigheder og internationale konventioner. Der er derfor god grund til, at man i forsvaret strammer op på undervisningen i bl.a. FNs konvention mod tortur inden udsendelse af danske soldater på internationale opgaver, fortsætter Tue Magnussen.

FNs konvention mod tortur – paragraf 10 – forpligter Danmark til undervise  bl.a. militært personale, som forhører eller tilbageholder personer, i forbuddet mod tortur.

Siden 1998 har RCT som en del af politiets grunduddannelse undervist danske politibetjente i definition af tortur, totalforbuddet mod tortur og FNs konvention mod tortur for at forebygge at danske politibetjente i Danmark eller på internationale opgaver skal komme i situationer, hvor der er fare for at begå tortur.

– På baggrund af vores gode erfaringer med undervisning af politi vil vi gerne medvirke til at forbedre forsvarets undervisning om tortur, siger Tue Magnussen.

Arbejdet mod tortur er en dansk mærkesag. Derfor bør Danmark gå i spidsen for, at koalitionen gennemfører en grundig analyse af, hvorvidt den forebyggende undervisning af soldater og officerer, de gældende reglementer og kontrolapparatet fungerer tilfredsstillende for koalitionsstyrkerne, anfører Tue Magnussen.

Yderligere oplysninger: Tue Magnussen, RCT 33 76 05 30 (privat 38 74 26 16) eller mobil 22 44 43 95.

I FNs konvention mod tortur, hedder det i artikel 10:

1. Enhver deltagende stat skal sikre, at undervisning og oplysning vedrørende forbudet mod tortur indgår i undervisning og træning af civilt eller militært retshåndhævelsespersonale, lægeligt personale, offentligt ansatte og andre personer, som måtte være involveret i forvaring, forhør eller behandling af enhver person, som er underkastet enhver form for anholdelse, tilbageholdelse eller fængsling.

2. Enhver i denne konvention deltagende stat skal medtage dette forbud i de regler eller retningslinjer, der er udstedt med henblik på sådanne personers pligter og funktioner.