Det går godt – bare ikke godt nok! Og det går udover de allerfattigste børn. Det kan man læse i Red Barnets nyeste rapport, “Lives on the Line”, som gør rede for, hvor langt verdens lande er nået i forhold til 2015 Målene. Millioner af børns liv er på spil.
Hvert femte sekund dør et barn af årsager som fattigdom og underernæring. Det er 18.000 børn hver dag, skriver Red Barnet Danmark på sit website.
Og sandheden er, at det er dødsfald, vi kunne have forebygget – dødsårsager vi ved, hvordan man bekæmper.
Hvordan står det til?
Den nye rapport kaster lys over fremskridtene i forhold til udviklings-målene i de 75 lande, som samlet set står for næsten al mødre- og børne-dødelighed i verden.
For første gang bliver der sat fokus på ikke bare selve udviklingen, men også ligheder og forskelle på tværs af sociale, regionale og økonomiske skel.
Den GODE nyhed er, at det er lykkedes at redde 90 millioner børn på 20 år takket være en global indsats.
Den DÅRLIGE nyhed er, at der stadig er rum til at gøre det bedre. 6,6 millioner børn døde i 2012 af årsager, som det internationale samfund kunne have stoppet eller forebygget.
Det tal er dog blevet halveret siden 1990, hvor der var 12,6 millioner dødsfald.
Det fremgår også af rapporten, at næsten halvdelen af dødsfaldene sidste år var blandt nyfødte. Det sker på trods af, at man i dag kender til årsagerne og de billige investeringer og løsninger, der skal til for at redde de nyfødtes liv.
Ikke nogle – men alle
Aldrig har den positive udvikling været så hurtig som nu.
Derfor opfordrer Red Barnet verdens regeringer til at slutte opgaven af med et ekstra skub. Det skal ske gennem øgede investeringer i sundhedssystemer og adgang til basal ernæring for alle børn. Ikke bare nogle børn – men ALLE! hedder det.
Overraskende har Niger i Vestafrika, et af verdens fattigste lande, nået de bedste resultater i forhold til at bekæmpe børnedødelighed, fremgår det af rapporten.
Men fire millioner børneliv kunne have været reddet, hvis verdens regeringer havde øget fokus på de fattigste. Det land, som har haft færrest fremskridt, er Papua Ny Guinea.
Øget fokus på fattigdom
Rapporten advarer mod, at flere lande risikerer, at fremskridtet stopper, hvis der ikke sættes mere fokus på ulighed.
“Vi har rundet nogle historiske milepæle i vores kamp mod børns dødelighed”, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet Danmark.
“Men den succes kaster en skygge over, at de allerfattigste børn er blevet efterladt, og i nogle tilfælde er deres tilstand endnu ringere end før”, lægger hun til.
Det fjerde udviklingsmål, der blev vedtaget af alle FNs medlemslande i 2000 i den såkaldte Millennium-erklæring, og som skulle opnås senest i 2013 var, at dødeligheden blandt børn under fem år skulle nedbringes med to tredjedele.
Man kan hente (downloade) hele rapporten på
http://www.redbarnet.dk/Files/Filer/Materialer/Publiations%20in%20English/LIVES_on_the_line_2013.pdf