Torsdag rundede antallet af syrere i Libanon ifølge FN én million. Flertallet af dam er kommet de seneste 12 måneder og over halvdelen af dem er børn. Risikoen for at den syriske konflikt rykker ind i nabolandet stiger, advarer Red Barnet.
Libanon er det naboland til Syrien, der har taget imod flest flygtninge siden konfliktens start i 2011. Landets infrastruktur, sundhedssystem og uddannelsessystem er i knæ.
”Libanon er nu på randen af en katastrofe. Intet land i verden er så påvirket, som Libanon er i dag af konflikten. Og samtidig vokser spændingen og risikoen for, at Libanon for alvor bliver inddraget i konflikten,” vurderer Hedinn Halldorsson, presseansvarlig for nødhjælp i Red Barnet. Han befinder sig lige nu i Beirut i Libanon. Det skriver Red Barnet torsdag på sin hjemmeside.
En ud af tre i Libanon er syrere
De libanesiske myndigheder anslår, at der snarere er tale om 1,5 millioner syriske flygtninge i Libanon; et land som inden Syrien-krigen havde cirka fire millioner indbyggere. Det betyder, at næsten en ud af tre indbyggere i Libanon i dag er syrere.
Flere og flere syrere vælger ikke at registrere sig, fordi de frygter for deres egen sikkerhed i et mere og mere politisk ustabilt Libanon.
Og det fattige Libanon har svært ved at håndtere den store mængde af flygtninge.
”Ni ud af 10 syriske familier slår sig ned i fattige områder i Libanon. Det betyder, at lokalsamfundene har svært ved at tage godt imod de store mængder flygtninge, for lokalsamfundene har faktisk selv behov for støtte,” siger Hedinn Halldorsson fra Beirut.
I Libanon er der nu flere syriske børn i skolealderen end libanesiske. Kun 20 procent af de syriske flygtningebørn i Libanon går i dag i skole, og de fleste af dem har været ude af skolesystemet i tre år.
Rwanda, Srebenica… Syrien
Krigen i Syrien gik for et par uger siden ind i sit fjerde år.
”Hvis verdenssamfundet ikke snart øger indsatsen for at sætte en stopper for de umenneskelige lidelser, vil vi se tilbage på Syrien på samme måde som Srebenica og Rwanda,” siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet.
Red Barnet har hjulpet flere end en million mennesker, siden konflikten startede i både Syrien, Libanon, Jordan, Irak og Egypten.
Selvom det nu er mere end en måned siden, at FNs Sikkerhedsråd vedtog en resolution om uhindret humanitær adgang, har nødhjælpsorganisationer som Red Barnet ikke nået frem til flere.
Tværtimod er volden intensiveret og antallet af mennesker, som har akut brug for nødhjælp i det krigshærgede land, steget, lyder det fra organisationen.