Mens Syrien går ind i sit ottende år i krig, har omfanget af ødelæggelser og drab på børn og deres familier aldrig været mere vidtrækkende end nu.
Voices from Syria’s Danger Zones‘, har Red Barnet gjort status over situationen i Syrien, siden deeskalerings-zonerne blev udpeget for et halvt år siden. Konklusionerne i rapporten baserer sig bl.a. på FN-statistik og Red Barnets interview med børn, forældre, læger, lærere og hjælpearbejdere i det Østlige Ghouta og i det nordvestlige Syrien.
Siden deeskalerings-zonerne blev udpeget, er situationen massivt forværret:
- Omfanget af civile dødsofre er steget med 45 procent – mindst 37 civile er bekræftet omkommet pga. sprængstoffer hver eneste dag.
- Antallet af fordrevne er steget 60 procent. Alene inden for de sidste tre måneder af 2017 blev over en millioner syrere hjemløse.
- Skoler er bombemål. Alene i det østlige Ghouta er mere end 60 skoler bombet i de første to måneder af 2018. Red Barnets undersøgelser viser, at elever er massivt bagud i deres indlæring.
- Angreb på sundhedsklinikker og medicinsk behandling sker nu næsten hver anden dag .
- Civile bliver systematisk afskåret nødhjælp. Mere end to millioner – halvdelen børn – lever i øjeblikket i områder, som ikke har modtaget nogen form for nødhjælp. Konsekvensen er omfattende fejlernæring blandt børn, alt imens læger mangler livsnødvendig medicin og må genbruge brugt bandage og nåle.
Syriske flygtninge må ikke sendes hjem
Det internationale samfund har svigtet Syriens børn alt for længe og skal finde løsninger på konflikten nu, understreger Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm:
”Mere end tre millioner børn i Syrien har aldrig oplevet andet end krig og ødelæggelse. De mindste er de største ofre. Deres barndom er blevet stjålet, en hel generation er ved at blive ødelagt i et lands undergang,” siger han i en pressemeddelelse fra organisationen.
”Danmark og resten af EU må og skal intensivere støtten til Syriens naboer, der har taget imod millioner af flygtede syrere siden krigens start for syv år siden. Samtidig må enhver snak i Danmark om hjemsendelse af syriske flygtninge høre op her og nu. Det kommer til at tage mange, mange år, før der vil være nogen som helst perspektiver for en tryg tilværelse i Syrien,” siger Jonas Keiding Lindholm.