Red Barnet er ikke i tvivl i sin udmelding om VK-regeringens udspil til en ny strategi for dansk u-landsvirke.
I en henvendelse torsdag til Søren Pind og Danida gør den danske afdeling af den internationale “Save the Children Alliance” gældende, at hvis den nye strategi skal have indbygget fremtid, må den sætte fokus på børn og unge under 18 år, som udgør halvdelen af indbyggerne i de fleste af verdens u-lande.
“Hvis udviklingslandene og specielt Afrika skal have en positiv fremtid, må millioner af børn ud af fattigdommen gennem adgang til skolegang, sundhed og jobs. Der skal investeres massivt i uddannelse og sundhed herunder hiv og aids indsatser. Den ny strategi bør derfor have klart fokus på børn og unge ligesom (den forrige strategi) Partnerskab 2000, der udtrykte mange fine hensigtserklæringer i relation til børn og unge”, hedder det.
Udtalelsen bringes her i sin helhed som DOKUMENT:
Red Barnet er glade for muligheden for at kommentere på den ny strategi for udviklingspolitik. Vi finder, at strategioplægget indeholder mange positive elementer – bl.a. fokuserin-gen på fattigdoms-bekæmpelse, 2015 målene og menne-skerettigheder.
I det følgende ønsker vi at sætte fokus på nogle punkter, vi finder er afgørende for en bæredygtig og retfærdig fremtid, og som bør uddybes mere i strategien. Det er:
• Fokus på børn og unge – de udgør mere end halvdelen af befolkningen
• Fokus på rettigheder
• Fokus på MDG målene (2015 Målene) – og dermed social udvikling
• Fokus på uddannelse som forudsætning for vækst.
1. Mere end halvdelen af befolkningen
I mange udviklingslande udgør børn og unge under 18 år over 50 pct. af befolkningen. I adskillige lande i Afrika er dette tal endnu højere. Den nye strategi og ikke mindst de kommende handlingsplaner må derfor have et tydeligt fokus på børn og unge.
Dansk udviklingspolitik har fattigdomsbekæmpelse som fokus, og børn og fattigdom hører nøje sammen. At vokse op i fattigdom betyder ikke bare afsavn i barndommen, men i de fleste tilfælde også et voksenliv i fattigdom, idet fattigdom går i arv mellem generationer.
Hvis udviklingslandene og specielt Afrika skal have en positiv fremtid, må millioner af børn ud af fattigdommen gennem adgang til skolegang, sundhed og jobs. Der skal investeres massivt i uddannelse og sundhed herunder hiv og aids indsatser.
Den ny strategi bør derfor have klart fokus på børn og unge ligesom Partnerskab 2000, der udtrykte mange fine hensigtserklæringer i relation til børn og unge i bistanden ved bl.a. at fastslå:
Børn og unge – en ressource i udviklingsprocessen:
Danmark vil bidrage til at give børn og unge i udviklingslandene en fremtid, hvor de kan udvikle og udnytte deres menneskelige potentiale til gavn for sig selv og for de samfund, de lever i. Børn og unge er den vigtigste ressource, et land råder over til at skabe en bæredygtig udvikling på længere sigt, og de må derfor sikres en central rolle i udviklingsaktiviteterne. (Partnerskab 2000)
2. Børn har rettigheder:
Red Barnet glæder sig over, at strategien har fokus på rettigheder og foreslår, at den specifikt nævner FNs Konvention om Barnets Rettigheder.
Børn har i kraft af deres alder og sårbarhed helt særlige behov, og de rammes uforholdsmæssigt hårdt af fattigdom og kriser. Alligevel er de oftest usynlige i politikker og handlingsplaner, og børns udvikling håndteres ofte af de ministerier i udviklingslandene, der har ringest ressourcer og kapacitet.
Til trods herfor ses børn ofte af bistandsdonorerne som et ”vedhæng” til voksne, hvis behov vil blive dækket pr. automatik gennem andre indsatser.
Dermed overser man også, at børn i udviklingslande er selvstændige sociale aktører fra de er ganske små og spiller en stor rolle ift. deres familiers sociale og økonomiske overlevelse. Børn er en del af civilsamfundet og har et stort potentiale for at bidrage konstruktivt til en demokratisk og økonomisk udvikling af deres samfund.
Fokus på børns rettigheder vil sikre, at disse aspekter reflekteres i bistanden.
3. Fokus på MDG målene – og social udvikling
Det er glædeligt, at MDG-målene er fremhævet i strategien. Den danske regering har været en solid forkæmper for disse mål, siden de blev vedtaget i år 2000. Danmark bør arbejde for, at den internationale forpligtelse over for MDG-målene fastholdes
Målene har været en god og innovativ måde at fokusere international opmærksomhed og handling på social udvikling. På intet andet område er beviserne for bistandens positive effekt så stærke som i den sociale sektor. Sundhedsindsatser virker. De fører til mindre dødelig og bedre livskvalitet. Uddannelsesesindsatser virker. De giver børn og unge bedre muligheder for at klare sig under vanskeligevilkår.
I en række lande har der været betydelige fremskridt, men desværre ser det ud til, at de fattigste udviklingslande ikke vil opfylde målene inden 2015. Vi opfordrer derfor til, at Danmark dels arbejder aktivt for at de internationale forpligtelser holdes dels aktivt går ind i processen omkring udvikling af MDG-målenes afløser og sikrer, at disse mål får et stærkt fokus på lighed og inklusion.
4. Fokus på uddannelse som forudsætning for vækst.
Det er glædeligt, at der med Afrika-kommissionen er sat fokus på unge og jobskabelse, og at dette også afspejles i strategien. Det kræver fokus på uddannelse og faglig træning.
At skabe jobs til unge vil kombinere fattigdomsbekæmpelse og økonomisk vækst. Men hvis det skal lykkes at trække unge ud af fattigdommen og skabe jobs, er der behov for uddannelse, sundhed og beskyttelse.
Børn, der ikke har gået i skole, vil allerede i udgangspunktet have færre muligheder for gode og sikre jobs, og børn og unge uden tilstrækkeligt livsgrundlag kan være årsag til bl.a. migration, social uro og forlængelse af krigs- og krise situationer. Omvendt er uddannelse – og især for piger – en vej til styrket selvværd, ordentlig beskæftigelse og økonomisk selvstændighed.
Danmark bør fortsat prioritere adgang til god grunduddannelse for alle – og især i de skrøbelige stater, og der bør skabes gode forbindelser mellem skoleuddannelse, faglig træning og arbejdsmarkedet. Indsatsen for de unge skal bestå en bred vifte af aktiviteter omfattende uddannelse, træning, entrepreneurship og unges egen organisering.
Mange børn og unge i Afrika arbejder i risikable jobs med meget dårlige arbejdsforhold og risiko for udnyttelse. Derfor skal der også fokuseres på at forbedre arbejdsforholdene for børn og unge, og på at give dem adgang til uddannelse og mere sikre job.
Her kan både lokale og udenlandske virksomheder, der tager deres samfundsansvar alvorligt, spille en nyttig rolle ved at tilbyde sikre lærepladser, der fører til job, hedder det slutteligt.