Verdenmålsfonden er et partnerskab mellem staten, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og eksterne investorer som pensionskasser, banker og virksomheder. Den nye fond skal i første omgang rejse 4-5 milliarder kroner til investeringer i udviklingslande gennem projekter med danske virksomheder, der understøtter FN´s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Staten lægger grunden for fonden ved at afsætte 100 millioner kroner fra 2017, penge som tages fra den eksisterende udviklingsbistand.
Målet er, at Verdensmålsfonden skal rejse op til 30 milliarder kroner frem til 2023.
“Vi skal have en strategisk tilgang til vores udviklingsbistand, så vi tænker verdensmålene ind i vores erhvervspolitik. Med udviklingmidler kan vi på en og samme tid understøtte en bæredygtig udvikling og åbne nye markeder for dansk eksport,” udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen, ifølge Dagbladet Børsen, i forbindelse med offentliggørelsen af den nye fond ved FN´s årlige Klimauge i New York.
I lighed med de tidligere offentlige-private investeringsfonde, Klimainvesteringsfonden (KIF) fra 2014 og Landbruginvesteringsfonden (DAF), der blev lanceret i begyndelsen af 2016, er ideen, at Verdensmålsfonden skal bruge offentlige midler som risikovillig kapital og katalysator for private investeringer i bæredygtige projekter i udviklinglandene.
Læs også Dansk erhvervsliv samler sig om FN´s Verdensmål
“Fonden skal fokusere på områder, hvor dansk erhvervsliv er i front, f.eks. klima, fødevarer og sundhed. Dermed bidrager vi substantielt til indfrielse af verdensmålene og baner vejen for danske virksomheder i udviklingslandene. Det, synes jeg, er klog udviklingspolitik, “ konstaterer Lars Løkke Rasmussen, ifølge Dagbladet Børsen.
FN anslår at det vil kræve investeringer på op mod 5-7 billioner USD årligt frem til 2030 for at nå Verdensmålene.
Den nye fond forventes at blive et centralt element i regeringens kommende udviklingspolitiske strategi.