Regeringen: Mere bistand til Afghanistan end Tanzania

Forfatter billede

Regeringens sikkerhedspolitiske overvejelser får direkte indflydelse på Danmarks udviklingsbistand og betyder, at Afghanistan mere permanent må forventes at overtage førstepladsen fra Tanzania som største modtager af dansk bistand.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger fredag til Berlingske, at det danske bidrag til de afghanske sikkerhedstyrker tredobles, så det efter 2014 kommer op på 100 mio. kr. årligt, og at udviklingsbistanden sættes op med 30 millioner til 530 mio. kr. allerede fra næste år.

Pengene ventes fundet ved de omlægninger, der i forvejen er i gang af dansk bistand, hvor bistands-blusset under eksempelvis Tanzania skrues et nøk ned, skriver bladet.

Andre afrikanske lande, der rammes, er Benin i Vestafrika og Zambia i det sydlige Afrika, som over få år helt mister den danske statslige bistand og dermed glider ud af kredsen af programsamarbejdslande. Det samme gælder Nicaragua i Mellemamerika.

“Freden i Afghanistan skal vindes med skoler, sundhedsklinikker og såsæd”, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Berlingske.

“Derfor skal vi fastholde et stort og stædigt engagement i at skabe udvikling i landet”, lægger han til.

Skandaler og samtænkning

Tilføjelse U-landsnyt.dk:

Det udvidede danske engagement kan nemt gå hen og blive en stor udfordring.

Den så længe krigshærgede nation i Centralasien betegnes som en såkaldt skrøbelig stat, dvs et af de lande i verden, hvor det på grund af usikre og ustabile forhold og ringe kapacitet hos myndighederne er ekstra svært at nå frem med bistanden til de fattige modtagere.

Afghanistan har allerede været ramt af adskillige bistandsskandaler med flere tilfælde af misbrug af internationale donorpenge.

I Afghanistan har begrebet “samtænkning” af militære og civile indsatser tillige været heftigt debatteret og de fleste større danske og internationale NGOer tager afstand fra at arbejde i kølvandet på de udenlandske militærstyrker, som er sat ind i kampen mod Taleban.

De har gjort gældende, at de ikke ønsker at blive sat i bås som part i konflikten, da det undergraver tilliden til dem hos civilbefolkningen og anfægter opfattelsen af dem som upartiske og ikke-politiske.

Når den afghanske regeringshær overtager sikkerheden fra 2014, vil det samme dilemma eksistere.

Samtidig konkluderer en stor rapport for nylig, at megen bistand snarere bærer ved til bålet af konflikter og uro end ophjælper landet – se
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-03-12/ladekarl-efter-stor-rapport-det-meste-bistand-til

Se tillige indlæg på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/32/risici-og-skr-belighed
og telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-03-12/afghanistan-mindre-milit-r-giver-chancen-bedre-udv

Også Tanzania er ramt af korruption, men her får det konsekvenser – se
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-05-12/tanzania-6-ministre-fyret-efter-nye-anklager-om-ko