Vi har modtaget (mandag d. 23. februar 2009)
Replik til interview med Joseph Hanlon i Udvikling, februar 2009
Af Rolf Hernø
programkoordinator i CARE Danmark, p.t. i Mozambique
I sidste udgave af Udvikling affyrer udviklingsforskeren og Mozambique-kenderen Joseph Hanlon en vranten bredside mod de internationale NGOer i Mozambique (Smid godhedsindustrien på porten!).
Desværre for os i CARE bruger han et eksempel fra et CARE-projekt, der angiveligt “glemte” at købe net til at fange fisk i et i øvrigt vellykket dambrugsprojekt.
Heldigvis fortæller Hanlons egen fremragende bog om udvikling i Mozambique en anden historie (Joseph Hanlon og Teresa Smart: Do Bicycle Equal Development in Mozambique? James Currey 2008).
Her fremgår det, at CARE godt nok ikke havde planlagt at købe alle de redskaber og inputs, som bønderne skulle bruge.
I overensstemmelse med god udviklingspraksis var det en del af strategien at sætte dambrugerne i forbindelse med mikrofinansinstitutioner og leverandører af input-varer.
Da bønderne viste sig at have svært ved at skaffe nettene selv, viser bogen, at CARE indkøbte net og fordelte dem mellem bøndernes sammenslutninger. Det er ikke alt, der kan planlægges på forhånd.
Hvad bogen ikke får med er, at CARE fortsat arbejder med at forbedre landbrug og sundhed i Nampula-provinsen og dermed er i stand til at følge op på bøndernes problemer – også efter projekternes afslutning.
Det er et af Hanlons anklagepunkter mod os NGOer, at vi løber efter donorernes penge, og at vi skifter strategi hver andet år.
Hanlon har en god pointe i, at NGOerne i sidste ende er afhængige af og ansvarlige over for vores offentlige og private donorer. Men heldigvis er Danida, som CARE Danmarks vigtigste donor indstillet på, at vi i Mozambique og andre lande er her for “det lange, seje træk”.
Som Hanlon selv argumenterer, kræver vellykket støtte til udvikling en meget langsigtet og tålmodig indsats, der er koordineret mellem mange aktører.
Det er selvmodsigende, når Hanlon vil smide NGOerne ud af Mozambique i betragtning af at en af de få succeshistorier i hans bog netop er skabt af NGOer i samarbejde med lokalregering og bøndernes egne organisationer.
Det hele begyndte, da CAREs landbrugsrådgiver introducerede en forbedret sort jordnødder fra Malawi til bønder i Nampula-provinsen.
Over de følgende 10 år lykkedes det ved en kæmpe indsats fra mange deltagere og ikke mindst bønderne selv at gøre jordnødderne fra Nametil-området til et brand og en kommerciel eksportsucces.
Det er den slags langsigtede samarbejder, som Hanlon og CARE er enige om, der skal være mange flere af, slutter Rolf Hernø.
Yderligere oplysninger hos Marie Sisse Brown, e-mail [email protected] og tlf.
20 67 77 79