Retten til at vælge børn fra eller til

unfpa_ollivier_girard
Forfatter billede

Onsdag lancerer FN’s Befolkningsfond, UNFPA, sin årlige State of World Population-rapport, der fokuserer på, i hvor høj grad den 50 år gamle menneskeret til selv at kunne bestemme om, hvornår og hvor mange børn, man vil have, er blevet opfyldt i forskellige dele af verden.

Mens kvinder i nogle lande i det sydlige Europa og det østlige Asien kun får 1,2-1,3 børn i gennemsnit, får kvinder i Afrika syd for Sahara knapt fem børn. 214 millioner kvinder i udviklingslande, som ikke ønsker at blive gravide, er fortsat ikke beskyttet af prævention.

Når kvinder får flere børn, end de ønsker, skyldes det generelt, at de mangler viden om, adgang til eller mulighed for selv at bestemme, om de vil bruge prævention. Men det skyldes også, at 40 procent af piger i de fattigste lande giftes bort, før de fylder 18 år, og ofte begynder at få børn tidligt. De afslutter ikke deres skolegang og har ringe muligheder for at få et lønnet arbejde.

”Kvinders og unge pigers ret til at bestemme over egne krop har høj prioritet i dansk udviklingssamarbejde, for det er på mange måder her udvikling starter. Når piger bliver gift bort og får børn i stedet for skolegang, har de næsten ingen muligheder i livet. Hvis de får en uddannelse, et job og kan planlægge det, hvis de vil have børn, har de alle muligheder i livet. Dermed kan de bidrage positivt til udvikling”, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse fra UNFPA.

Hverken lav eller høj fertilitet er optimalt

I lande, hvor fertiliteten er lav, er det ofte fordi kvinder har svært ved at balancere familie- og arbejdsliv. Kvinder kan blive mødt med en forventning om at lægge karrieren på hylden, når de bliver gift og får børn, eller kvinden står i så høj grad for det huslige arbejde, at det reelt udgør en ekstra arbejdsdag. Det betyder, at kvinder fravælger at få børn.

Rapporten viser, at hverken lav eller høj fertilitet er optimalt for økonomiske udvikling. Lav fertilitet kan føre til faldende befolkningstal og til en udhuling af den arbejdsstyrke, som er nødvendig for at opretholde en robust økonomi. Høj fertilitet kan udfordre et lands mulighed for at opbygge infrastruktur som skole- og sundhedsvæsen, boligmasse og jobmarked i tilstrækkeligt højt tempo.

Pernille Fenger, chef for UNFPA’s nordiske kontor i København, siger:

”Vi ser, at også lavindkomstlande, der prioriterer retten til selv at bestemme om og hvornår, man vil have børn, kan opnå store forbedringer i udbredelse og accept af prævention på ret kort tid. Det er godt for kvinden, for hendes familie og for samfundet. Det er vores fokus i UNFPA at fremme en sådan positiv udvikling, blandt andet med stor støtte fra Danmark.”

Find rapporten her