Revisorkritik af Udenrigsministeriet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Konferencer i Afrika, som ikke blev holdt. En bil, som en generalsekretær købte til sin svigerinde. En direktør, der stak pengene i egen lomme. En lokal regnskabsassistent på ambassaden i Tanzania, som forfalskede checks. Medarbejdere i Verdensbanken, der via svenske konsulentfirmaer blev bestukket med danske fondsmidler. Og Burkina Fasos Røde Kors, som brugte penge på aktiviteter, det ikke havde fået lov til.

Det er nogle af de svindelsager, som danske skattekroner er gået til, og som giver Udenrigsministeriet håndtering af de i alt 75 sager om svindel og uregelmæssigheder karakteren “ikke helt tilfredsstillende” fra Rigsrevisionen, skriver Politiken onsdag

Rigsrevisionen holder øje med, at skatteborgernes penge bruges korrekt og bedst muligt. Tirsdag kom dens beretning om statsregnskabet, Rigsrevisorerne skriver, at det er svært at regne præcist ud, hvor mange penge der er gået tabt i de 75 sager i perioden 1999-2002.

De enkelte tab svinger fra nogle få hundrede kroner til flere millioner kroner. Rigsrevisionen skriver, at selv om der samlet set er tale om et væsentligt beløb, så udgør tabet generelt en meget lille andel af den samlede udviklingsbistand og anden støtte, som Udenrigsministeriet administrerer, anfører Politikens Nina Vinther Andersen.