Riksdagen til den svenske regering: Anerkend Vestsahara

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Peter Kenworthy

Onsdag besluttede et flertal i Riksdagen udenom regeringen i Stockholm, at Sverige som det første EU-land, ”snarest bør anerkende Saharawi Arab Democratic Republic (SADR)”.

Sådan betegner sahrawiernes eksilregering Vestsahara i det nordvestlige Afrika, et ørkenagtigt område ud til Atlanten ca. seks gange så stort som Danmark, der har været besat af sin nordlige nabo, kongedømmet Marokko, siden 1975 – se også
http://www.statehoodandfreedom.org/en/the-saharawi-stuggle/the-saharawi-arab-democratic-republic-sadr

Det er stadig uvist, hvordan den svenske borgerlige regering vil forholde sig til dette.

I beslutningen hedder det, at “Riksdagen tillkännager (tilkendegiver) för regeringen som sin mening vad utskottet (udvalget) anför om att Sverige snarast bör erkänna den sahariska arabiska demokratiska republiken (Västsahara) som en fri och självständig stat och även verka för detta inom EU”.

Den danske NGO, Afrika Kontakt, har efterfølgende sendt et brev til udenrigsminister Villy Søvndal (SF) med forespørgsel om, hvorvidt dette får ham og SRSF-regeringen til at overveje at anerkende SADR.

I fjor svarede Søvndal Afrika Kontakt, at en af grundene til, at Danmark har valgt ikke at anerkende SADR, er at ”ingen europæiske lande har valgt at tage dette skridt”.

SADR er medlem af Den Afrikanske Union og er blevet anerkendt af over 80 lande, men først nu er der taget et stort politisk skridt mod anerkendelse fra et af EUs 27 medlemslande.

EU har ydet økonomisk støtte til Marokko og indgået fiskeriaftaler med landet, som har medført overfiskning af nogle af verdens rigeste fiskebanker, der ville ligge indenfor et uafhængigt Vestsaharas havområde. Det er i strid med folkeretten, anfører kritikere.

Hollands udenrigsminister, Uri Rosenthal, understregede dog lørdag, at landbrugsaftelen mellem EU og Marokko ikke indbefatter de besatte områder i Vestsahara.

“Den ovennævnte landbrugsaftale, som træder i kræft ved en senere dato, er udelukkende legitim i forhold til marokkansk territorium. I henhold til bestemmelserne i den fælles aftale har Marokko ingen ret til produkterne fra Vestsahara, og de hollandske toldmyndigheder vil følge op på dette”, anførte han.

Rosenthal mener videre, at det at Marokko kalder produkter fra Vestsahara marokkanske for “vildledende”.

Samtidig bekræftede Tunesiens premierminister, Hamadi Jebali, mandag, at Tunesien “støtter gennemførelsen af international legitimitet (folkeretten) for at løse konflikten omkring Vestsahara”.

Jebali besøger i øjeblikket Algeriet, og støtten kommer efter et møde med Algeriets regeringschef, Mohamed Larbi Ould Khélifa. Her lagde de begge vægt på saharawiernes “ret til selvbestemmelse i overenstemmelse med principperne i international legitimitet”.

20 år gammelt løfte

Marokko lovede en fri folkeafstemning om områdets fremtid for 20 år siden, men har ikke overholdt dette løfte. Vestsahara rummer righoldige forekomster af fosfat og der er fundet olie og naturgas ud for kysten til Atlanten.

Ifølge menneskeretsorganisationen Human Rights Watch er der ”beviser på tortur og alvorlig mishandling” af Vestsaharas befolkning, begået af den marokkanske besættelsesmagt.

Efter Sydsudans løsrivelse fra Sudan sidste år er Vestsahara det største område i Afrika, som begærer en tilsvarende selvbestemmelse om sin fremtid – nemlig vidtgående selvstyre som første skridt og derpå en folkeafstemning om fuld uafhængighed for den tidl. spanske besiddelse.

Man kan læse mere om afstemningen i Riksdagen på
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201213/UU8/?vote=true
(se et stykke nede i teksten, der kommer frem)

Man kan se en større bagrund om Vestsahara på dansk på
http://www.leksikon.org/art.php?n=2948

Peter Kenworthy er tilknyttet Afrika Kontakt