Ris og ros til ny EU-strategi med mål om klimaneutralitet i 2050

miguel_arias_canete
Thomas Jazrawi

EU skal være “klimaneutral” i 2050. Det er hovedmålet i den nye klimastrategi, som EU-kommissionen præsenterede onsdag.

“Og i dag skærper vi ambitionerne med forslag om en strategi, der skal føre til, at Europa bliver verdens første store økonomi, som bliver klimaneutral i 2050”, siger EU’s kommissær for klimaet, Miguel Arias Cañete

“At blive klimaneutral er nødvendigt, muligt og i Europas interesse. Det er Nødvendigt for at indfri de langsigtede temperaturmål i Paris-aftalen”, fortsætter han.

Skal være tidligere

Det nye sigte i midten af dette århundrede er ti år tidligere end den hidtidige plan, og det glæder flere grønne organisationer. 

“Mens klimasituationen spidser til, og ekstremt vejr breder sig, har EU-kommissionen kastet en livline”, siger Jens Mattias Clausen, klimarådgiver ved Greenpeace i en kommentar via email.

Alligevel skal der mere til, mener klimaorganisationen.  

“Forslaget om at styrke EU’s langsigtede klimamål er et afgørende første skridt, men det står også klart, at livlinen skal strammes yderligere, hvis EU skal levere på det niveau, Paris-aftalens 1,5 gradsmål kræver. I stedet for at nå nettonul udledninger i 2050, bør man sigte efter 2040, baseret på et system, der kører på 100% vedvarende energi”. 

Andre miljøorganisationer peger ligeledes på, at signalerne fra EU ikke er tilstrækkeligt. 

“Med lokalsamfund, som allerede mærker effekterne af klimakrisen er dagens (onsdagens, red.) forslag om at være “klimaneutrale” ganske simpelt for sent for Europa med at stoppe med at brænde kul”, siger Clémence Hutin fra Friends of the Earth Europe

Industrien er positive

Dansk Industri er positive overfor den nye EU-plan. 

“Det vil kræve store investeringer over alt i de europæiske samfund. Vi skal gennemføre en omfattende grøn omstilling af hele EU’s økonomi og i alle sektorer. Vi skal ikke mindst sætte fart på investeringerne i grøn elektricitet og energieffektiviseringer. Det er en stor men nødvendig opgave, som vi må tage på os”, siger Tine Roed, direktør i den danske erhvervssammenslutning.

Ingeniørforeningen bakker ligeledes op. 

”Tak til EU-Kommission for at sætte en ambitiøs retning, men det er også nødvendigt, hvis vi skal vinde klimakampen. FN’s klimapanel, IPCC, har i sidste måned sat en fed streg under de ubehagelige konsekvenser, hvis vi ikke holder stigningen under 1,5 og UNEP har vist os, hvor chokerende langt vi er fra målet,” siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Vigtigt topmøde starter mandag

EU’s klimaforhandlere kan tage det nye klimaudspil med til Katowice i Polen, hvor COP24, det årlige topmøde om klimaet under FN starter mandag. 

Det skal imidlertid drøftes med EU’s øvrige institutioner, før det er endeligt er godkendt. 

Både Greenpeace og Ingeniørforeningen IDA håber, at Danmark vil presse på for en ambitiøs klimaindsats.

“Danmark har muligheden for at spille en nøglerolle i de kommende forhandlinger om EU’s klimamål på både kort og langt sigt. Regeringens udmeldinger de seneste måneder tyder på, at de forstår nødvendigheden af, at EU kommer op i gear. Vi ville ønske, at den vilje til at handle også skinnede igennem på hjemmebanen, hvor Danmark fortsat er milevidt fra at leve op til sine forpligtelser”, argumenterer Jens Mattias Clausen. 

”Hele Folketinget har ansvaret for, at vi i Danmark tager vores andel af reduktionerne. Danmark har brug for en samlet klimaplan, hvor vi kommer hele vejen rundt om vores udledninger og får lavet en plan for, hvordan vi når nul-emission i 2050. Derfor håber jeg, at Folketinget tager EU-Kommissionens klimaudspil gravalvorligt, så der skrues et nøk op for ambitionerne i det klimaudspil, der for tiden bliver forhandlet,” siger Thomas Damkjær Petersen.